Hapšenje saudijskih ministara i prinčeva, među njima i milijarder

U Saudijskoj Arabiji – velike promene. Kralj Salman smenio je četvoricu ministara, 11 prinčeva i na desetine bivših vladinih zvaničnika u okviru borbe protiv korupcije. Oni su kasnije uhapšeni i najavljena je blokada njihovih bankovnih računa. Među njima je i milijarder princ Alvalid bin Talal, kao i, kako prenose mediji, brat Osame bin Ladena.

"Smenjeni su ostvarivali ličnu korist na teret države. Krali su novac iz javnih fondova bez razmišljanja o patriotizmu, savesti ili veri. Koristili su moć koja im je poverena da bi proneverili velike sume novca", rečeno je na saudijskoj televiziji.

Posle smena imenovani su novi ministri finansija i bezbednosti.

Državni mediji javljaju da je uhapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Tokom noći je uhapšen i princ Alvalid bin Talal, vlasnik londonskog hotela "Savoj", potvrdio je za AP zaposleni iz "King holdinga", kompanije kojom princ predsedava. Istovremeno, iz te sudijske investicione firme saopštavaju da imaju podršku vlade i da će nastaviti normalno da posluju.

Među zvučnim imenima je i princ Miteb, ministar elitne Nacionalne garde i sin pokojnog kralja Abdulaha.

Vlasti su najavile i zamrzavanje bankovnih računa desetina bivših i aktuelnih saudijskih vladinih zvaničnika i prinčeva, među kojima je, kako prenose mediji, i brat ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je takođe uhapšen.

"Računi i bilansi uhapšenih biće obelodanjeni i zamrznuti. Bilo kakva sredstva ili imovina u vezi sa ovim slučajevima korupcije biće registrovana kao državna svojina", saopštilo je Ministarstvo informisanja Saudijske Arabije, prenosi AFP.

AP je ranije preneo da se neki od pritvorenih prinčeva i bivših ministara nalaze u luksuznom hotelu "Ric Karlton" u Rijadu.

Princ Alvalid, inače sestrić kralja Salmana i unuk osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza el Sauda, jedan je od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku. Investirao je u kompanije kao što su "Tviter", "Epl", "Sitigrup", itd. U Saudijskoj Arabiji poznat je i po tome što se zalaže za veća prava žena.

Odluku o privođenju zvaničnika doneo je novoosnovani antikorupcijski komitet, koji predvodi sin kralja Salmana, 32-godišnji Muhamed bin Salman.

Saudijsko Ministarstvo finansija saopštilo je u međuvremenu da je odluka vlasti da osnuje Komitet za borbu protiv korupcije i uhapsi veći broj saudijskih prinčeva, bivših ministara, poslanika i biznismena doneta da bi se ojačalo poverenje u vladu, izvestila je televizija El Arabija.

Kako je prenela ta televizija, taj potez treba da doprinese očuvanju investicione klime u toj zemlji. Kao prva reakcija na promene, akcije na saudijskoj berzi pale su za dva odsto.

Poznavaoci prilika u Zalivu tvrde da je namera prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da učvrsti vlast i modernizuje zemlju.

"Nema sumnje da su hapšenja način da se umire građani, koji smatraju da su takva zvučna imena i visoki zvaničnici zaštićeni od krivične odgovornosti. To je dokaz da niko nije nedodirljiv i trebalo bi da doprinese čitavom društvu i razvoju zemlje", kaže politički analitičar Mansur el Amir.

Prestolonaslednik Bin Salman nedavno je obećao povratak umerenom islamu - ženama je dao pravo da voze automobile i pokrenuo plan reformi nazvan "Vizija 2030", koji predviđa investicije u infrastrukturu i turizam vredne stotine milijardi dolara, kako bi zemlja bila manje zavisna od nafte.

Analitičari smatraju da prestolonaslednik - nadzirući glavne figure vlade, od odbrane do ekonomije - želi da uguši unutrašnja previranja pre formalnog prenosa vlasti sa njegovog oca, 81-godišnjeg kralja Salmana.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво