Bler jači od Milibanda

Britanski premijer Gordon Braun odlučio je da jedini kandidat za nove funkcije u Evropskoj uniji bude nekadašnji šef vlade Toni Bler. Time je stavio tačku na brojne spekulacije o aktivnostima šefa diplomatije Dejvida Milibanda u krugovima EU.

Bivši premijer Toni Bler jedini je britanski kandidat za nove funkcije u Evropskoj uniji, predviđene Lisabonskim ugovorom. Bler će se kandidovati za predsednika EU, saopštio je britanski premijer Gordon Braun.

Braun je prvi put zvanično rekao da se više nijedan Britanac neće kandidovati za nove funkcije u EU i demantovao informaciju da britanski ministar spoljnjih poslova Dejvid Miliband namerava da se kandiduje za prvog šefa diplomatije EU.

Analitičari navode da Bler nema šansi da bude izabran za predsednika Unije jer bi izgubio podršku ostalih članica Unije.

U mnogim državama kandidatura Blera izaziva nezadovoljstvo, a u glavne razloge ubraja se njegova odluka da u vreme kad je bio šef vlade zajedno sa SAD uđe u rat protiv Iraka pod lažnim izgovorom da Bagdad poseduje oružje za masovno uništenje.

Razlog je i odbijanje Britanije da se uključi u evrozonu i šengensku zonu Unije. Bleru ne ide u prilog ni to što predstavlja jednu od najvećih evropskih država, čiji je uticaj u EU veoma veliki, pa su zbog toga opravdana strahovanja malih članica da će pasti pod dominaciju velikih država poput Britanije.

Miliband voljan da napusti britansku politiku

Sa druge strane, tvrdnje britanskog premijera zbunila je činjenica da se aktuelni šef diplomatije Dejvid Miliband sve više okreće "evropskoj politici".

Mediji navode da je Miliband dao jasan signal da je voljan da napusti britansku politiku kada je pre nekoliko dana, u poslednjem trenutku stigao na samit lidera Unije u Berlinu na kojem se raspravljalo o budućim kandidatima za nove funkcije.

Nakon sastanka se spekulisalo o tome da bi Miliband mogao da bude imenovan za prvog šefa diplomatije Unije, međutim, o tome niko nije želeo da govori, pa ni sam Miliband.

Lisabonskim ugovorom predviđeno je da rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom zameni funkcija predsednika čiji bi mandat bio dve i po godine. Takođe, Ugovorom se uvodi i funkcija šefa diplomatije koja bi uredila odnos dosadašnjeg visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i komesara za spoljnu politiku.   

Evropske diplomate smatraju da belgijski premijer Herman van Rompej ima veće šanse da pobedi u trci za predsednika EU nego Bler.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво