Vranju nedostaju farmaceuti

U vreme sve veće nezaposlenosti, na konkurs Apoteke Vranje za pet radnih mesta prijavile su se samo tri kandidakinje. Dve od njih diplomirale su u inostranstvu.

Za dve godine, Apoteka Vranje otvorila je četrnaest novih radnih mesta i zaposlila 12 farmaceuta.

 

Na poslednji konkurs za prijem u radni odnos petoro farmaceuta, javila su se samo tri diplomirana farmaceuta. Oni će raditi u apotekama u Vranju, Preševu i Bosilegradu, kao i u selima tih opština.

Nena Metodijeva iz Bosilegrada, Hatidže Selimi iz Preševa i Jadranka Živković iz Vranja fakultet su završile u tri države: Bugarskoj, Srbiji i Albaniji. Nena se iz Sofije vratila pre dve godine, a na posao je čekala dva meseca. U međuvremenu je nostrifikovala diplomu u Srbiji. "Svakako da sam zadovoljna što sam brzo dobila posao i to baš u rodnom mestu, gde sam želela da se vratim nakon školovanja, kaže Nena Metodijeva.

 

Hatidže Selimi je diplomirala na farmaceutskom fakultetu u Tirani, jer u Prištini nije bilo mesta za nove studente, a u Beogradu nije mogla da studira, jer ne zna dobro srpski jezik.

Posle dve decenije rada u privatnoj praksi, Jadranka Živković odlučila je da sigurnost potraži u državnoj apoteci. "Danas je teško raditi u privatnoj apoteci, jer su državne dobro snabdevene. To je bio razlog da promenim radno mesto", objašnjava Jadranka.

 

Diplomirani farmaceuti su već godinama deficitarna zanimanja u Vranju. "To je višegodišnji problem i zbog toga naša ustanova stipendira studente farmacije", kaže Jasmina Arsić, direktorka Apoteke Vranje, "ali i dalje je malo zainteresovanih."

Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u svakoj apoteci mora da radi bar jedan diplomirani farmaceut. Apotekarskoj Ustanovi Vranje koja ima trideset tri ogranka u opštinama i selima Pčinjskog okruga u ovom trenutku nedostaju još dva farmaceuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво