Otvorena nova mlekara u Kikindi

U Kikindi je otvorena najsavremenija mlekara u Srbiji za proizvodnju autohtonih vrsta proizvoda od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka. Mlekara trenutno upošljava dvadeset radnika i funkcioniše sa 20 odsto kapaciteta.

Slađana Đurković iz Sajana ima veliko iskustvo u mlekarskoj industriji, a u novoj mlekari radi na poslovima skidanja i pakovanja kajmaka i ostalih proizvoda. Radila je, kaže,  ranije u sajanskoj i zrenjaninskoj mlekari, ali u ovoj novoj posao je, tvrdi, mnogo lakši,  jer je proizvodnja znatno savremenija.

Maksimalni kapacitet mlekare na dnevnom nivou je 15 hiljada litara mleka, a u paleti budućih proizvoda uskoro će se naći razne vrste komadnih, lisnatih, topljenih sireva i sirnih namaza. Radnik Borislav Tot objašnjava da se trenutno  proizvodi kajmak na tradicionalan način ,  meki sirevi,  kravlje i kozije kriške i sitan sir.

"U narednom period treba da otpočnemo  proizvodnju topljenih sireva i sira od barenog testa", dodaje Tot.

Mlekara "Kikinda" je zajednički projekat  njenog vlasnika Saše Mančića i Grada Kikinde. Mančić ističe da projekat ima više ciljeva, a osnovni je poboljšanje uslova rada i  kvalite mleka kod  proizvođača na teritoriji grada.

"Zbog toga nameravamo da u okviru mlekare otvorimo edukativni centar koji će se baviti razvojem stočarstva", kaže Mančić.

Radi realizacije ovog ambicioznog projekta formirano je i takozvano kikindsko stado od 140 junica preko koga će se kikindski stočari osposobljavati za kvalitetniju i veću proizvodnju, a time i za izvoz svojih proizvoda u Evropsku uniju.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. јун 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом