Читај ми!

Samoniklo bilje nema ko da bere

Iako je sezona branja šumskog i samoniklog bilja, berača u prirodi nema mnogo. Šipurka, trnjina i drugog bilja ima u izobilju ali će, po svemu sudeći, većim delom ostati neobrano.

Nada Vučetić iz Sirče kod Kraljeva jedna je od retkih koja se bavi sakupljanjem šumskih plodova. Tvrdi da šipurka, trnjine i drugog bilja ima u izobilju i da je prava šteta što će svo to bilje, većim delom, ostati neobrano.

"Šumsko bilje se bere po suvom i toplom vremenu, kada nema jutarnje rose", savetuje 65 godišnja  Nada Vučetić.

Do livada i šumskih proplanaka gde se bere najbolje bilje ima svega deset minuta hoda od poslednjih kuća u selu. Već u zabranima ima divljih jabuka i krušaka koje su dobre za sirće. Najviše se sada bere ipak šipurak, trnjina, crveni glog i drugo bilje iz vrzina.

"Svega ja u korpi imam. Počev od divljih jabuka, gloga koji je dobar za srce, šipurka do krušaka. Šta će nama ruska aronija kada mi imamo našu "aroniju". Pune su nam vrzine", kaže Nada. 

Nada ne bere sve na jednom mestu. Više se kreće kako bi ubrala najbolje plodove.

Ovo je takozvana zona šibljaka. Ovde rastu najbolje biljke. Nisu izbirljive i ne smeta im i loš tip zemljišta. Šumske biljke rastu i na većim nadmorskim visinama.

Nadina korpa je za tren bila puna raznovrsnog šumskog voća i lekovitog bilja. U ovom periodu godine po obodu šuma bere se  čak 28 vrsta bilja, ne računajući pečurke.

"Ima ih u velikim količinam i prava je šteta što uglavnom propada", kaže Dr Nebojša Dimitrijević, koji je sa grupom stručanjaka iz Zavoda za javno zdravlje uradio jedan projekat na temu održivi sistem snabdevanja hranom.

"Samoniklo jestivo bilje, za razliku od gajenog bilja, ne raste na ispošćenom zemljištu. Ono usvaja više minerala, vitamina i neophodnih materija za metabolizam tako da te biljke su i hranljive i lekovite", dodaje Dimitrijević.

Šumsko bilje bere se još u novembru. Tada je i kraj sezone branja. Priroda će biti izdašna i naredne godine i to već od februara kada se beru prvi pupoljci maslačka, koprive i jagorčevine na primer.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. јул 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом