недеља, 23.12.2012, 07:30 -> 07:57
Festival slavskih jela
U Nišu je održan Festival slavskih jela, koja se mogu naći u ugostiteljsko-turističkoj ponudi. Posna ili mrsna, slavaska trpeza, kažu, treba da bude bogata i da gosti budu zadovoljni i siti.
Nišlije su, ovih dana, mogle da posete Festival slavskih jela i saznaju kako treba da izgleda slavaska trpeza. Na trpezi su, kažu, obavezni slavski kolač, žito i vino.
"Jelovnik posnih slava tradicionalno mora da sadrži pite, tavče pasulj, punjene paprike i to posne, pasulj posan, slate, punjene paprike, i praziluk, onda turišija i raznovrsne ribe", kaže Milica Savić, domaćica.
Posna slava može da izgleda i sasvim drugačije, sa modernom trpezom dvadeset prvog veka, sa novim sastojcima, koji se spremaju u manjim količinama, pa nisu skupi kao što izgleda.
"Imamo ovde gambore na grejpu i dresing, imamo pohovane masline sa šljivom, punjene kozice i lignje, rolovanog brancina", kaže Dimitrije Dinić, učenik Ugostitljsko-turisičke škole u Nišu.
Često se dešava da domaćice potroše više novca i namirnica da bi spremile slavu. Troše i oni koji imaju mnogo, ali i oni koji imaju malo novca, da bi bili dobri domaćini.
"Ja sam pratio i sad, pričamo o slavama, to što se potroši za dvadesetak gostiju, slobodno mogu da pojedu četrdesetak ili pedeset", kaže Zoran Mirašević, ugostiteljski radnik.
Iskusne domaćice kažu da su posne slave skuplje. Snalaze se na različite načine, ali ipak za sebe zadržavaju tajnu kako uštedeti. Sve je u planiranju, kažu stručnjaci, i svaka domaćica treba da zna recepturu.
"Ako zna recepturu, za deset osoba je toliko, za dvadeset puta dva i toliko treba da pripremi, a ne treba praviti koliko je šerpa duboka", kaže direktorka Ugostitljesko-turističke škole u Nišu Ljiljana Stojanović.
Štedeti, pre svega, savetuju ugostitelji, a dobre ideje, bez mnogo novca, kažu, doprinose i izgledu slavske trpeze. I ne preterivati ni u čemu, da se ne bi desilo da posle slave velike količine hrane ostanu neupotrebljene.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар