Читај ми!

Ulazite u tekst na sopstvenu odgovornost

Srbi se najkrvavije psuju

Temom psovki s leksemom krv kod nas su se bavile Marija Mandić i Ljubica Đurić sa Balkanološkog instituta SANU u radu „'Krvavi' izrazi i psovke u savremenom srpskom jeziku”.

NAPOMENA: Tekst sadrži neke izraze koje nisu uobičajeni na portalu RTS-a, ali jesu deo citiranog naučnog rada

 

PSOVAČKI IZRAZI. Psovke su izrazi-formule uobičajenog sintaksičkog sklopa i velike učestalosti.

Psovke s leksemom krv vode poreklo iz mitologije, mada se danas izgubila veza s kultom i zapaža se pre svega razgovorna uloga.

Psovke s leksemom krv, kao što je krv ti jebem, imaju bazu u metafori krv je srodstvo. One su srodne psovkama u kojima je predmet ili akter psovanja rodbina, npr. jebem ti mater / sve po spisku / sve živo i mrtvo ili jebô te otac / onaj koji te napravio itd.

KAKO JE KOD NAS? Kod nas se najčešće javljaju varijante krv te jebô i jebô te krv, znatno ređe krv te jebala i jebala te krv.

U primerima se vidi da glagol jebati može biti skraćen (bem ti krv), zamenjen blažim glagolom (krv ti poljubim) ponekad izostavljen (krv ti tvoju).

Što se atributa tiče, govornici psuju krv: krvavu, božju, Isusovu, Majke Božje, Isusove majke, krvi, tvoju, prokletničku, smrdljivu, ludu, iz pičke, retardiranu, nesposobnu, svetu, izdajničku, prokletničku, usranu, mrtvu itd.

Atribut takođe može obuhvatiti etničku, nacionalnu, rasnu i drugu pripadnost, te govornici psuju i krv: hrvatsku, srpsku, cigansku itd.

Ponekad su psovke, kako tvrde naučnice, obogaćene i odredbama za mesto kao jebem ti krv u pičku / u usta.

PRIDEV KRVAV. Takođe čest, posebno u razgovornom jeziku, slengu i psovkama.

Ranije u upotrebi u spoju s imenicama majka, otac, sestra, žena, sunce, lebac, sisa i usta (u sklopu u usta te krvava).

Novo vreme donosi raznolike dodatke kao jaje, sve, krv, seme, slika, dupe, pička, oči, uvo, brci, kurac, Bogorodica, srce. Uz sve ove imenice može se upotrebiti i neki drugi tipični atribut, na primer, mrtav, usran: jebem ti majku mrtvu, jebem ti oca usranog itd.

Jedina imenica koja se javlja samo u spoju sa krvav, i čak se i ne koristi u psovkama bez tog atributa, tvrde naučnice, jeste jaje: jebem ti jaje krvavo.

Pridev krvav može doći u spoju s članovima rodbine (majka, otac, sestra), kao i sa izrazima koji upućuju na rodbinu (krv, seme, jaje, sisa, pička, sve), a koriste se u značenju prisvojnosti, srodstva.

Posebno je interesantno što Rečnik SANU ne navodi ovo značenje prideva krvav. U primerima vidimo da govornici psuju sve krvavo (do dvanaestog kolena / i sveto / i što je od mesa), što svakako upućuje na širu rodbinu onoga koga psuju:

„Ne mogu da vam opišem koliko sam se iznervirao, jebem li im sve krvavo do dvanaestog kolena, vala baš!!!”

A KAKO JE PREKO? Varijante psovke krv ti jebem prostiru se na celom štokavskom prostoru. Što se drugih slovenskih jezika tiče, govornici ruskog i ukrajinskog tvrde da ovih psovki u njihovim jezicima nema.

U češkom takođe nema psovki vezanih za krv, dok u poljskom srećemo spoj psia krew „pasja krv”, koji se smatra veoma blagom psovkom, malo snažnije zvuči psia mać „pasja mater”.

U makedonskom se, tvrde Mandićeva i Đurićeva, koristi krv da ti ebam, verovatno su uzeli od Srba, dok u bugarskom ove psovke nema.

U rumunskom jeziku, prema istraživanju naših naučnica, vrlo je rasprostranjena psovka Futu-ţi sângele mă-tii „jebem ti majčinu krv”.

Isto tako, kod Rumuna u srpskom Banatu (Vladimirovac) zabeležene su psovke Futu-ţ sâng’ilie tău! „krv ti jebem tvoju”, Futu-ţ sâng’ilie lu mama tă! „jebem ti majčinu krv”.

U grčkom jeziku takođe se koristi psovka „jebem ti krv”, npr. γαμώ το αίμα σ’ (pontski grčki), γαμώ το αίμα σου (novogrčki).

Atribut krvav sreće se u nekim psovkama zapadnoevropskih (germanskih) jezika: engleski bloody (bloody hell „krvavi pakao”; bloody bitch „krvava kučka”), i nemački blutige (npr. blutige Sau „krvava svinja”).

Mi nismo nepristojni kao Englezi i Nemci pa to obično prevodimo sa „prokleti”!

***

Psovke s leksemom krv veoma su stare, ali i česte u savremenom srpskom jeziku, samo što su izgubile nekadašnju ritualno-magijsku funkciju krvi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"