Читај ми!

Manjine most u odnosima Hrvatske i Srbije

Srpska i hrvatska manjina važan su element i most u odnosima Hrvatske i Srbije kao njihovih matičnih zemalja i za njih je važan skori ulazak Hrvatske u EU, rečeno u Zagrebu na predstavljanju zbornika "Hrvatsko-srpski odnosi - rešavanje otvorenih pitanja".

Važan element i most u odnosima Hrvatske i Srbije su srpska i hrvatska manjina i za njih je važan skori ulazak Hrvatske u EU, rečeno je u Zagrebu na predstavljanju zbornika "Hrvatsko-srpski odnosi - rešavanje otvorenih pitanja".

Zbornik je nastao na petom po redu naučnom skupu, održanom prošle godine u Golubiću Obrovačkom, u severnoj Dalmaciji.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanik Milorad Pupovac naglasio je važnost dobrih odnosa dve nacionalne manjine, kao i njihov doprinos u rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje.

Pupovac je naglasio da na skupovima i u izradi zbornika učestvuju srpski i hrvatski naučnici i političari, i da će, zbog njegove važnosti, SNV nastaviti da podržava tu aktivnost.

Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) iz Subotice naglasio je da se u zborniku javljaju autori s različitim idejama i stavovima, ali da se sve piše bez ostrašćenosti.

Bačić je rekao i da je Srbima i Hrvatima lakše da se nazivaju pripadnicima zajednice nego pripadnicima manjine, ali i ukazao na dobru saradnju HNV i SNV, kao i medija koje oni izdaju.

Narodni poslanik u skupštini Srbije Janko Veselinović naglasio je da su naučna i politička komunikacija Srba i Hrvata neophodne, kao i privredna saradnja.

"Demografska kretanja pokazala su da je u Srbiji mnogo manje Hrvata, a u Hrvatskoj znatno manje Srba, ali i da u obe države ima manje pripadnika većinskog naroda. Naše zemlje postaju nam prevelike", rekao je Veselinović, opisujući prazna sela po Bačkoj, Banatu, Lici i Dalmaciji.

Univerzitetski profesor iz Novog Sada Darko Gavrilović naglasio je da su se oduvek javljale ideje o jedinstvenoj Evropi i očekivanja da će čovečanstvo stalno ići napred.

"A šta nam je pokazao 20. vek s Prvim i Drugim svetskim ratom ili šta nam je pokazao rat 90-ih, kada je Srbinu u Zagrebu ili Hrvatu u Novom Sadu bilo lakše da se izjasne kao jogurt nego kao ono šta su", rekao je Gavrilović.

Davor Pauković sa univerziteta u Dubrovniku govorio je o strukturi zbornika u kome su radovi podeljeni u tri grupe - pogled u budućnost kroz suočavanje s prošlošću, kao i otvorena pitanja srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Predstavljanje zbornika organizovalo je Veće srpske nacionalne manjine Zagreba povodom priključenja Hrvatske EU i približavanja Srbije EU, kao i uvek aktualnog pitanja srpsko-hrvatskih odnosa.

Među brojnom publikom bili su ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, saborski poslanik Mile Horvat i brojni predstavnici Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i manjinske samouprave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво