Читај ми!

U Ukrajinu bez viza

Šefovi diplomatija Srbije i Ukrajine, Vuk Jeremić i Kostantin Griščenko, potpisali su sporazum o ukidanju viza između dve zemlje. Ministri zaključili da su otvorena vrata intenzivnijoj ekonomskoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar inostranih poslova Ukrajine  Konstantin Griščenko potpisali su, u Kijevu, Sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Posle potpisivanja, Griščenko je rekao novinarima da će sporazum omogućiti razvoj ekonomske saradnje i povećati obim putovanja građana u obe zemlje.

"Pored ovoga, mnogo je sličnih prioriteta koji povezuju naše države, a ključni je zajednički cilj i Srbije i Ukrajine, a to je Evropska unija", naglasio je Griščenko.

Griščenko je najavio da će uskoro biti održan ukrajinsko-srpski biznis forum.

Jeremić je naglasio da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i da Srbija i Ukrajina blisko sarađuju u "međunarodnoj areni".

"Planiramo i da unapredimo te odnose osnivanjem mešovitih komiteta i posetama na nivou predsednika država", rekao je Jeremić.

"Pored političkih, imamo veliki potencijal da razvijamo i ekonomsku saradnju", naglasio je Jeremić.

Očekujem da ćemo uskoro potpisati i Ugovor o slobodnoj trgovini, jer je Ukrajina jedina zemlja Evrope sa kojom nemamo takav sporazum, rekao je Jeremić i dodao da će ukidanje viza omogućiti i bolju saradnju u kulturi i sportu.

Jeremić je istakao i da je Griščenka informisao o svim detaljima o rešavanju pitanja Kosova i zahvalio na podršci i solidarnosti Kijeva.

Ministar Jeremić je podsetio da je on "sticajem istorijskih okolnosti, prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji dolazi u zvaničnu posetu Kijevu".

Srbija ključni partner Ukrajine na Balkanu

Predsednik ukrajinske vlade Nikolaj Azarov izjavio je tokom susreta sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem u Kijevu da je Srbija za Ukrajinu ključni partner na Balkanskom poluostrvu, prenele su ukrajinske agencije.

Prema rečima Azarova, Ukrajina i Srbija imaju zajedničke ciljeve evrointegracija, prenela je agencija Ukrajinske novini.

Prema izveštaju agencije Interfaks-Ukrajina, ukrajinski premijer je izrazio zainteresovanost za rad ukrajinskih kompanija na nalazištima nafte i učešće u mreži distribucije gasa na teritoriji Srbije.

Takođe, rekao je da je Ukrajina spremna da učestvuje u razvoju srpske infrastrukture.

Azarov je izrazio zadovoljstvo zbog porasta robne razmene dve zemlje 2010. godine za 1,5 puta, založivši se za aktivizaciju rada međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Agencija Ukrajinske novini izvestila je da se "Srbija zalaže za potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom".

Ministar spoljnih poslova Srbije danas se sastao i sa predsednikom parlamenta Ukrajine Vladimirom Litvinom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво