Читај ми!

Parlamentarna skupština usvojila izveštaj kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je nacrt izveštaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope. Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. PS SE: ZSO da bude postpristupna obaveza.

Večeras oko 20.00 Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je predlog za prijem Prištine u tu organizaciju. 

 

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, budući da je ishod glasanja bio povoljan za Prištinu, uputiće preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji je izvršno telo Saveta Evrope, i donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno, kako je to do sada uvek bio slučaj u istoriji Saveta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle Drugog svetskog rata, da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe, bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica, koja nije članica Ujedinjenih nacija, nisu je kao državu priznale sve članice Saveta Evrope i koja je proglasila ocepljenje od države koja jeste članica Saveta Evrope, odnosno od Srbije u ovom slučaju.

U izveštaju Dore Bakojani kaže se da "Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom Kosovo i da Kosovu dodeli tri sedišta u Parlamentarnoj skupštini“.

U izveštaju se između ostalog navodi da je "Kosovo parlamentarna demokratija koja je funkcionalna i da bi takođe prijem u Savet Evrope predstavljao važnu etapu u procesu evropske integracije Kosova“.

Navodi se da Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozdravlja napredak Kosova u domenu ljudskih prava, demokratije i pravne države i pozdravlja se napredak koji je ostvarila sadašnja vlada, posebno u domenu borbe protiv korupcije uvođenjem građanskog partnerstva za parove istog pola u građanskom zakoniku.

Traži se od Prištine da preduzme važne i konkretne mere kako bi se što pre formirala asocijacija opština sa srpskom većinom, ali to u izveštaju nije predstavljeno kao uslov za prijem Prištine u Savet Evrope.

Moguće je, kako nezvanično saznaje RTS, da u kontekstu intenzivnih diplomatskih aktivnosti a mandatno danas budu predložene izmene po ovom pitanju.

Od 46 država članica Saveta Evrope, nezavisnost i državnost Prištine nije priznalo njih 12. U izveštaju Bakojanijeve od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savete Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope juče je podržao nacrt mišljenja o tome, a danas bi trebalo da se izjasni Politički komitet.

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. države Kosovo u tu organizaciju, a jednim se traži odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope saopštila je da su srpska delegacija i član kiparske delegacije u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava glasali protiv nacrta mišljenja o članstvu Prištine u Savetu Evrope.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара