Читај ми!

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odlaže se za 1. mart zbog nedostatka kvoruma

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma. U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda". Lista "Srbija protiv nasilja" navodi da je reč o velikoj pobedi opozicije, dok predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić navodi da će pobedu od 17. decembra potvrditi ako dođe do ponovljenih izbora.

Privremeni organ Grada Beograda krajem januara je doneo zaključak o sazivanju konstitutivne sednice gradske skupštine.

Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Za razliku od republičkog parlamenta, koji se smatra konstituisanim u momentu verifikacije dve trećine mandata, kod gradske vlasti skupština je verifikovana u momentu kada se izaberu predsednik i sekretar.

Međutim, izbor skupštinskih funkcionera i formiranje beogradske izvršne vlasti i dalje su neizvesni, jer se ne zna hoće li biti neophodne većine od 56 odbornika.

Epilog postizborne kombinatorike možda će stići tek 2. ili 3. marta, što je i krajnji rok za formiranje Skupštine grada.

Ukoliko većine ne bude, počinje novi rok od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

Prema Ukupnom izveštaju GIK-a o rezultatima izbora za odbornike koji su održani 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata.

Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара