Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci na Pasuljanskim livadama; Vučević: Učinićemo sve da sačuvamo mir, poštujemo Rezoluciju 1244

Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, poručio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević na konferenciji za novinare povodom dešavanja na KiM i optužbi na račun Beograda. Vojska će, ukoliko dobije naredbu da njene jedinice uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno, istakao je Vučević i napomenuo da će Srbija učiniti sve da do toga ne dođe. Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović tvrdi da Milan Radoičić nije bio na obuci na Pasuljanskim livadama. Netačne su tvrdnje Prištine da je Srbija naoružavala i obučavala Srbe na KiM, istakao je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević je, na konferenciji za novinare povodom situacije na Kosovu i Metohiji, podsetio da je Srbija prethodnih meseci i godina, a posebno od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini, upozorila međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na KiM.

Komentarišući najnoviju situaciju nakon sukoba u Banjskoj, ministar je rekao da se Beograd bavi samo činjenicama. U tom kontekstu naveo je da se saradnja Vojske Srbije i Kfora odvijala korektno.

"Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa Sporazumom iz Kumanova, svakdonevna je i traje godinama", rekao je Vučević.

Ministar je istakao i da svih ovih godina trupe Kfora nisu prešle na teritoriju centralne Srbije, niti je bez dozvole, odnosno u dogovoru sa Kforom, Vojska Srbije prešla administrativnu liniju – u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

“Nikada se do sada nije desilo da VS na bilo koji način pogazi ove dokumente i naruši komunikaciju sa Kforom“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane zaključuje da se protiv VS vodi kontinuirana kampanja.

“Protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja jedinica VS na teritoriji naše države", kaže Vučević i dodaje da takve optužbe Beograd smatra potpuno neprimerenim, neodgovornim i odbacuje ih kao apsolutno neistinite.

“Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo Republike Srbije, VS će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno. A i tada bi to prethodno najavili komandi Kfora, ne bi radili ništa iza leđa", napominje ministar.

"Srbija će učiniti sve da sačuva mir"

Poručuje da do danas nismo morali da donosimo takvu odluku, a da će Srbija učiniti sve da ni u budućnosti ne dođe do toga i da sačuva mir.

“Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje Rezolucija UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova“, napominje ministar.

Ističe da Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM, posebno u sredinama gde živi srpski narod.

"VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na KiM, pre svega u sredinama gde Srbi žive i da bi to bar u jednoj meri popravilo bezbednost našeg naroda na KiM, rekao je Vučević.

Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci na Pasuljanskim livadama 

General Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da Milan Radoičić nije učestvovao u obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak i nijednu granatu, niti prisustvovao bilo kakvim aktivnostima.

"U par navrata prethodnih godina, pozivan je na vežbe, ali se na njih nije odazivao, a šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije", istakao je Mojsilović.

I ministar Vučević kaže da Radoičić nije učestvovao u vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama, ističući da snimci koji se puštaju "ne znače apsolutno ništa".

"To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima ništa apsolutno ne mora da znači", rekao je ministar.

Dodao je da je jutros video neke, kako je rekao, navodne vežbe sa vozilima "hamer" sa Pasuljanskih livada.

"A da vam kažem – VS, kao i ove njihove paratrupe na Kosovu, imaju 'hamere'. I mi i oni. I naši 'hameri' su naoružani sa mitraljezom 12,7 milimetara za koji svi koji se razumeju u naoružanje i vojnu opremu znaju da ne postoji manevarska municija i nije moguće vršiti takve vežbe koje su prikazane na tom snimku. A kao što možete da vidite, na tom snimku koji albanska strana pušta u medije pešadija je oko tog vozila koje dejstvuje, u takvim okolnostima se koristi, odnosno puca, manevarskom municijom", naveo je Vučević.

S druge strane, dodaje, albanska strana, Priština, na istim "hamerima" ima mitraljez 7,62 milimetra za koji postoji manevarska municija.

"Pa se postavlja pitanje čije je to vozilo i ko to dejstvuje", rekao je ministar i pokazao fotografije na kojima su "hameri" kao i detalji o kojima je govorio.

Mojsilović: Vređaju intelekt optužbe da je planiran upad na KiM

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da su prikupljeni navodni dokazi o tome da je Srbija pokušala da pripoji sever KiM, kao i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji, Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije ozbiljna i snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži.

"Što se tiče optužbi da smo obučavali teroriste, naglašavam da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži. Vređaju intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju", rekao je Mojsilović.

Naglasio je da sa vojničke tačke gledište deluje potpuno van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika Vojske Srbije imaju tu snagu.

"Ja 37 godina nosim uniformu i smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo. Ako mene pitate, i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak", rekao je Mojsilović.

"Nije bilo podizanja borbene gotovosti, već isključivo pojačanog prisustva"

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

"U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije", istakao je Mojsilović.

Kaže da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

"Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije", rekao je Mojsilović.

Kaže da, iz vojničkog ugla, smatra da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih deset dana totalno nepotrebni.

"Čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost zbog 8.350 pripadnika"

Mojsilović je podsetio da su se ne tako davno, u decembru 2022. i maju ove godine dogodile slične bezbednosne krize.

"Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta i predsednika Srbije, poštujući sva naređenja koja smo dobili, Vojska Srbije je u dva navedena događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala 14.000 angažovanih pripadnika", naveo je Mojsilović.

Naglašava da Vojska Srbije u ta dva događaja nikome nije "parala oči" i zasmetala i da niko nije izrazio brigu za brojnu veličinu angažovanih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije.

"Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost zbog 8.350 pripadnika. Ne vidimo razloge za to ni danas, zaista, kada nije bilo formalnog povećanja borbene gotovosti i, naprotiv, brojno stanje je duplo manje", istakao je Mojsilović.

Saopštio je da Vojska Srbije u ovom trenutku ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni, koji, kako kaže, imaju sposobnost da prate, obezbede i utiču na stanje bezbednosti u Srbiji.

"Režim rada jedinica u petokilometarskom pojasu u Kopnenoj zoni bezbednosti, na zadacima obezbeđenja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, vraćen je u normalu. To podrazumeva i znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti", naglasio je Mojsilović.

Vučević: Otkud Albancima srpsko oružje

Ministar Vučević odbacio je optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Kao dokaz Kurtiju služi ili koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji", naveo je Vučević.

Prikazao je nekoliko fotografija na kojima tzv. kosovska policija nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i kosovsku policiju.

"Pitam Kurtija i njegovog saizvršioca, šta će s tim što kosovska policija koristi naše naoružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koje su proizvedene u Srbiji, njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje?", upitao je Vučević, navodeći kao primer pušku M-70.

Dodao je da, ne ulazeći u to čije je naoružanje i vojna oprema prikazana, da isto naoružanje ili vojna oprema može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije svuda, te da je, ističe, "potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama".

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије