Читај ми!

Zajednički praznik Srbije i RS; patrijarh Porfirije: Jedinstvo Srba ne ograničava se na geografske međe; Vučić: Imamo jednu jedinu zastavu i rod kojeg se ne stidimo

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna manifestacija održana je u Nišu, u sportskoj sali "Čair". Patrijarh Porfirije poručio da se jedinstvo srpskog naroda ne ograničava na geografske međe. Srpsko nacionalno jedinstvo uvek žele da razbiju i pokore, kaže Milorad Dodik. Imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu i svoj rod kojeg se ne stidimo, istakao je Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija ponosna na svoju slobodu.

Centralnoj manifestaciji sa kulturno-umetničkim prikazom prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojni drugi predstavnici.

U sklopu obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu se održava manifestacija "Dan tradicije".

Preletom sa zastavom helikoptera "superpuma" i H-145 Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležilo je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva. 

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, a prvi put je svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prošle godine obeležen je u Bijeljini.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde". Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu - "trobojku".

Na ulicama Niša okačene su zastave Srbije.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије