Читај ми!

Вучић на приказу наоружања у Нишу: Србија много напредовала по питању опремања војске

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, у оквиру обележавања Дана српског јединства. У обиласку приказа наоружања и председник РС Милорад Додик, министар одбране Милош Вучевић и министар полиције Братислав Гашић.

Председник Вучић рекао је на приказу наоружања у Нишу да је Србија много напредовала по питању опремања војске. "Још тога морамо да купимо, нешто нам пристиже што је важно за опстанак Србије и што суштински мења њену позицију", рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да није у могућности да пореди Војску Србије каква је данас и каква је некад била, јер су у питању различити нивои.

Према његовим речима, то би било поређење немогућих ствари. Како каже, ово нису исте војске, није иста снага, нити исти калибар.

"Србија је много напредовала по том питању. Мора наменска још много да напредује, морамо још много тога да купимо. Неке ствари нам стижу, не могу да говорим о томе. Ми то називамо играчкама, али играчке нису свакако. Важне су за опстанак Србије. У питању је нешто што суштински мења позицију Србије", истакао је Вучић.

Председник Србије обишао је и системе ПВО Мистрал, за нисколетеће авионе, хеликоптере и дронове. Обилазећи приказ наоружања Вучић је рекао да је задовољан набавком транспарентних магацина за муницију.

"Тражили смо транспарентне магацине, војник мора да зна у сваком тренутку колико му је муниције остало у магацину", истакао је Вучић. Председник Србије похвалио је Заставин кундак са образима и истакао да је неопходно набавити још бољу опрему за ноћно извиђање и камуфлажу.

Председник је замолио припаднике војске да уместо да приказ траје данас до 19.00 часова, да продуже до 20 или 21 сат. "Да Нишлије виде своју војску и оружје, останите и дуже да Нишлије виде", поручио је Вучић.

Вучић је погледао руски противоклопни систем Корнет, затим противоклопни ракетни систем 9К111, далекометну снајперску пушку, аутоматски бацач граната, минобацаче који користе различите калибре, пушку "црна стрела".

Вучић је питао војнике да ли имају довољно бојеве и вежбовне муниције, затим је погледао стрељачко наоружање специјалних јединица.

Додик: Честитам Вучићу на постигнутом унапређењу Војске Србије

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас на приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве видео опредељене, мотивисане, обучене војнике и опрему коју није имао прилике да види ни на једном другом месту.

Додик је честитао председнику Србије Александру Вучићу на изузетном унапређењу Војске Србије.

"Желим да честитам председнику и његовом тиму, начелнику, министру, свима који су укључени у опремање и обуку војске, за опредељење да то учине јер нема слободе и нема слободне државе која нема сигурне оружане снаге, која нема војску која је опредељена да је брани, војску која никада није нападала већ само бранила", рекао је Додик.

Он је додао да је важно да Србима широм света који воле Србију може да се каже да је постигнут огроман напредак у Војсци Србије.

"Напредак који је несумњиво огроман и који је тражио много напора. Још једном честитке председнику као врховном команданту на свему што сам данас видео овде", рекао је Додик.

На данашњем приказу изложен је велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Изложена војна опрема и наоружање изазвали су велику пажњу грађана који су се окупили на тврђави и разгледају приказану опрему.

 

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација биће одржана у Нишу, у 18 сати у спортској сали "Чаир".

Централној манифестацији ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, као и бројни други представници.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара