Читај ми!

Vlada u Prištini minimizira negativne efekte, a gubici zbog mera EU veći od 500 miliona evra

Šteta po kosovsku ekonomiju premašiće petsto miliona evra ukoliko i dalje potraju mere koje je Evropska unija uvela protiv Prištine, procenili su ekonomski stručnjaci. Mere direktno pogađaju proizvođače dok aktuelna vlada pred javnošću, kako prenose prištinski mediji, čak pokušava da minimizira njihove negativne efekte. 

Predsednik Kosovske alijanse biznisa (AKB) Agim Šahini rekao je da su mere EU prema Kosovu uticale na ekonomiju te da će, kako su procenili, biti izgubljeno više od 500.000.000 evra, uključujući centralne i lokalne institucije, ali i preduzeća koja su imala ili imaju projekte preko IPA programa.

Dodaje da je po broju investicija i projekata Priština u poziciji u kojoj nikada ranije nije bila.

"Mere koje su preduzele međunarodne institucije gotovo su uticale na opštu političku ekonomiju u integraciji i Kosovo zaostaje u tom pravcu. Prema našim preliminarnim proračunima, ako se ove mere nastave dalje, šteta će biti preko 500.000.000 evra", rekao je Šahini. 

Bivši predsednik Privredne komore Kosova (OEK) Safet Grdžaliju rekao je da vlada minimizira negativne efekte ovih mera. Prema njegovim rečima, krajnje je zabrinjavajuća zemlja koju EU namerava da kazni na ovaj način.

Dodaje da sa ovim trendom Kosovo neće imati ekonomski rast, niti poboljšanje platnog bilansa.

"Vreme je da se prema ovim merama ozbiljnije odnosimo, a ne da ih ignorišemo. Nažalost, to se dešava na Kosovu, posebno vlada minimizira negativne efekte ovih mera. U političkom aspektu, oni zaista nisu počastili Kosovo takvom realnošću, jer biti zemlja koja tvrdi da joj je budućnost u Evropi, biti kažnjen, šteta je koja će zaista uticati na imidž Kosova. Imamo zamrznuta sredstva koja su namenjena podršci privatnom sektoru, a posebno domaćim proizvođačima. Reći danas da ove mere čak i ne utiču na to, najgore je što može da se desi Kosovu", rekao je Grdžaliju.

Dodao je da sa ovim merama Kosovo neće imati ekonomski rast, poboljšanje platnog bilansa, neće biti konkurentno, a pre svega, neće biti novih radnih mesta. 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво