Državna ceremonija u Somboru; Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, reč mir je danas zabranjena

Državnom ceremonijom na Trgu Svetog Đorđa u Somboru obeležena je 24. godišnjica početka bombardovanja, a patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali i poručio da slobodarski duh nikada nije slomljen. Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Државна церемонија у Сомбору; Вучић: Пре 24 године умрло међународно право, реч мир је данас забрањена Државна церемонија у Сомбору; Вучић: Пре 24 године умрло међународно право, реч мир је данас забрањена

Na današnji dan pre tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SRJ počeli su oko 20 časova. Bombardovanje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a po naređenju generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, trajalo je 78 dana.

Ubijeno je 1.100 pripadnika vojske i policije, a procenjuje se da je poginulo oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena.

NATO agresija je okončana 10. juna 1999. godine potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu. Nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 160.000 Srba i 24.000 Roma.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се