КиМ после бомбардовања – без Срба остали градови и села, Метохија готово испражњена

Након потписивања Кумановског споразума и повлачења војних и полицијских снага са Косова и Метохије, Срби су остали незаштићени. Већина њих кренула је на пут у непознато и на пут без повратка. Грачаница је једно од места где и данас Срби опстају. Небојша Стојановић, који је радио у Пошти у Приштини када је почетком априла погођена пројектилом у нападу НАТО-а, говорио је за РТС о трагичној ноћи.

Срби су након бомбардовања 1999. године остали у срединама у којима се колико толико осећају безбедно. Без Срба су остали градови, села, читава подручја. Срба нема у Приштини, Пећи, Призрену, Урошевцу, Ђаковици. Метохија је готово испражњена од Срба.

Бомбардовање је, према најави оних који су га покренули, требало да на Косово донесе слободу, али се догодило супротно. Не само за Србе, већ и Албанце, иако они нерадо говоре о томе. Албанцима је бомбардовање донело нове услове и нови начин живота, али нема благостања и реда који су очекивали.

Првог дана бомбардовања, на Косову су погођени војни циљеви око аеродрома, недалеко од Приштине.

Према међународним изворима, у нападима на Косову страдало је више од половине погинулих у целој тадашњој Југославији.

Осим војних, авиони НАТО-а су гађали и цивилне циљеве.

Погођена је колона избеглица у Ђаковици. Тада је убијено 75 цивила, а више од 100 је било повређених. Погођен је аутобус код Пећи у којем је 17 особа убијено, а 44 повређено. У селу Кориша код Призрена убијено је више десетина цивила.

У аутобусу у Лужану код Подујева убијене су 44 особе. Гађан је затвор Дубрава у Истоку, где је убијено најмање 20 затвореника, затим конвој новинара на путу Призрен-Брезовица, где је једна особа убијена.

По окончању ваздушне кампање, на Косово је ушло неколико десетина хиљада међународних војника. Данас их је неупоредиво мање, али база америчких војника Бондстил и даље је у функцији.

Уласком међународних војника и повратком албанских избеглица наступио је масован одлазак Срба.

Процењује се да их је на Косову остало између 100 и 130 хиљада. Остали су да живе у изолованим подручјима, са ограниченим степеном кретања.

Традиционално окупљање у Грачаници

Једна од средина у којој су остали је Грачаница са околином. У Грачаници се Срби сваке године окупљају на овај дан, одајући пошту страдалима.

Тако ће бити и данас. Њихово окупљање најављено је за 11 часова поред спомен крста, посвећеног страдалим Србима у НАТО бомбардовању и током егзодуса након 1999. године.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво