Vučić u Ohridu: Dogovor o nekoliko tačaka smo postigli, ništa se ne završava večeras, već počinje, formiranje ZSO prioritet

U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Prethodno održani bilateralni susreti. Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić posle maratonskih razgovora. Ni danas nisam ništa potpisao, istakao je Vučić. Predsednik će se u nedelju u 11 sati obratiti građanima, uz direktan prenos na RTS-u.

Sastanak koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj počeo je  u 10 časova, a učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti. 

Dijalog se odvijao uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Prvo su održani odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega je usledio zajednički trilateralni sastanak.

Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu  neće ništa potpisati.

On je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je rekao, neki kažu "idemo da ga sprečimo da sutra potpiše".

"Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se, jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovaram o normalizaciji, da možemo da razgovaramo jedni sa drugima", naglasio je predsednik.

Žozep Borelj je istakao uoči sastanka da je vreme za dogovor Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Poručio je da je vreme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

Kako je saopštila evropska diplomatska služba, Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken su se u telefonskom razgovoru uoči ohridskog dijaloga saglasili da je sada pravo vreme da se učine značajni koraci u interesu evropske integracije Beograda i Prištine.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи