Борељ: Време је да Београд и Приштина преузму одговорност и учине корак ка ЕУ

Време је за договор Београда и Приштине о имплементацији споразума о нормализацији односа, изјавио је високи представник ЕУ Жозеп Борељ, уочи састанка председника Србије Александра Вучића и премијера приштинске владе Аљбина Куртија 18. марта у Охриду. Поручује да је време да Београд и Приштина "преузму одговорност" и учине корак ка ЕУ.

"Састанак у Охриду биће другачији од претходних, јер ћемо се фокусирати на разговор о Анексу о имплементацији недавног предлога ЕУ, који треба да доведе до далекосежне нормализације односа Косова и Србије", навео је Жозеп Борељ у тексту објављеном на сајту спољнополитичке службе ЕУ.

Сматра да ће оба елемента споразума довести до нормализације живота људи у региону и отворити пут, како не навео "Београда и Приштине ка ЕУ".

Високи представник у тексту подсећа да су се током последњег састанка у Бриселу лидери Београда и Приштине сложили да нису потребни даљи разговори о Европском предлогу пута за нормализацију односа, документа који су подржали и лидери 27 чланица ЕУ.

"То није мало постигнуће, али посао још није завршен", оценио је Борељ.

Шеф европске дипломатије је навео и да су Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине једна од најважнијих ствари за време његовог мандата и нагласио да подржава аспирације људи региона да живе у друштвима демократије и владавине права и буду део шире европске заједнице вредности.

"Да би се то остварило, Београд и Приштина морају да нормализују односе. Заобилазни пут не постоји, оценио је Борељ.

Високи представник сматра да је "руска агресија против Украјине променила укупну слику" и оцењује да дијалог није само ствар Београда и Приштине, већ мора да буде виђен у ширем геополитичком контексту одлучујућег момента у европској историји.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Борељ каже да је 2022. година била обележена кризама, барикадама, претњама насиљем.

"Зато смо у септембру 2022. године, уз подршку лидерâ Немачке и Француске и америчких прјатеља, представили одважан план председнику Вучићу и премијеру Куртију", каже високи представник ЕУ.

Борељ очекује да ће план "прекинути серију криза, усмерити пажњу на нормализацију односа и помирење, и омогућити искорак целог региона ка ЕУ".

"Важно је фокусирати се на ширу слику и не дозволити да се прозор могућности затвори пред очима људи из региона, као што се то десило више пута до сада", поручио је Жозеп Борељ у тексту на сајту дипломатске службе ЕУ.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво