Читај ми!

Poruke prvog dana Samita nesvrstanih u Beogradu – jednakost među državama i dalje neostvaren cilj

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Učestvuje više od stotinu zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, četrdesetak ministara spoljnih poslova.

Skup se održava na Beogradskom sajmu.  

Domaćini skupa, organizovanog u znak sećanja na Samit održan 1. septembra 1961. godine u Beogradu, jesu Srbija i Azerbejdžan.

Naša zemlja ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija lideri 25 zemalja afirmisali su ideju protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se znatno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju konferencije održane u Beogradu pre šezdeset godina.

 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара