"Ne ugrožavamo BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije"

Srbija će stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini i daćemo podršku Republici Srpskoj i svemu što se radi po Ustavu i zakonu, poručio je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost u odnosima sa BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Predsednik RS Milorad Dodik poručio da je jasno da najavljena revizija nije pitanje pravde, jer u tom slučaju takva odluka, ističe, ne bi mogla da bude donesena, dok predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da će nelegalna tužba verovatno biti podnesena.

Tomislav Nikolić kaže da Republika Srpska i Srbi nisu učinili ništa da pokvare ni da destabilizuju odnose u BiH.

"Danas smo se sastali ne prvi ali ni poslednji put i češće ćemo se sastajati, jer smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH, Republike Srpske i, što je najgore, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH. Dočekali smo da jedan član Predsedništva BiH donosi odluku za koju nije bitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti već šta mu je bio cilj i šta time poručuje. Veoma je neizvesno kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom", rekao je Nikolić posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Dodaje da ne zna ni kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom posle revizije presude u Hagu. Sa tim se, kaže, evidentno ne slažu ni predstavnici srpkog ni hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema reči kojima bi opravdala takvu akciju, ali ni reči osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njenu saglasnost ili bez nje.

Dodaje i da će Srbija uvek stajati uz Srbe u BiH.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedan isti narod. Oni će imati podršku u svemu što rade i na osnovu Ustava i zakona", poručuje Nikolić.

Navodi i da Srbija neće podržati ničije neustavne ni nezakonite mere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.

Vučić: Odnosi dve zemlje vraćeni dvadeset dve godine unazad 

Premijer Aleksandar Vučić kaže da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju zahteva za reviziju presude BiH za genocid, i izrazio uverenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje su vraćeni 25, odnosno 22 godine unazad, u doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a posao Srbije je da sačuva mir i stabilnost u regionu ali i da odgovori na tužbu i pobedi.

"Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive", primetio je srpski premijer.

Kaže da Srbiju najviše brine činjenica da su odnosi dve zemlje vraćeni 22 godine unazad.

"I ovo malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo kroz sastanke je nestalo, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu protiv susedne zemlje, a znate da ima više od milion Srba u BiH koji su protiv, znate da ne možete da je dobijete. Onda to pokazuje koliko su duboki, suštinski i temeljni naši problemi", poručuje Vučić.

"Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije. Cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti", kaže premijer.

Vučić je, ukazujući na to da verovatno sve zanima formalno pitanje da li će Srbi učestvovati u vlastima u Sarajevu, naglasio da Srbija nikada nije vršila i neće vršiti pritisak na Srbe u RS i predstavnike Srba u BiH, jer oni najbolje znaju kako da sačuvaju interese srpskog naroda.

Objasnio je da će Srbija pokušati da traži nove mehanizme za istinski, suštinski dijalog sa bošnjačkim narodom. 

Oni, kako je konstatovao, nisu dosada bili dovoljno uspešni, jer, kako kaže, "bar neko od nas nije bio dovoljno iskren". 

Poručio je da će Srbija uvek poštovati integritet BiH i RS. Dodao da je posle velikog cilja najšireg pomirenja i uspostavljanja poverenja – što je shvatio da je bila naša jednostrana želja, jer je druga strana to shvatala kao poniženje za srpsku stranu – sada primarni cilj ne dozvoliti ponižavanje Srba i Srbije. 

Izrazio je zadovoljstvo jedinstvenim nastupom predstavnika Srba u BiH, dodajući da je važno da Srbi ne preduzmu ništa što bi moglo da urušava BiH. 

Osvrnuo se i na licemerje dela međunarodne zajednice, podsetivši na to da kada je bilo "nekakvog referenduma kojim Srbija nije bila oduševljena, a ticao se Dana RS, a nije se odlučivalo o strašnom pitanju – Srbi su okarakterisani kao remetilački faktor, a danas, kada su ozbiljnije stvari u pitanju, oni nas smiruju". 

"Pokažite iste standarde i isti odnos prema Srbima kao prema drugima", poručio je Vučić i dodao da smo shvatili da međunarodna zajednica ne može nikada da reši ništa što je upereno protiv Srba. 

"Mi ćemo mir i stabilnost da sačuvamo, a vi se ponekad potrudite da pokažete da imate iste principe. Nećemo ugroziti nikoga u BiH", kaže premijer.

Kaže da od međunarodne zajednice ni sada ne očekuje da reaguje na pokretanje inicijative o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu.

"Kao i obično, ne očekujem ništa", poručio je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

Kaže da ga boli glava od dvostrukih aršina međunarodne zajednice, ali da je Srbija svesna realne situacije u svetu i da mora da ima dobre odnose sa tim zemljama.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, ukazao na činjenicu da je međunarodna zajednica uvek "veoma zabrinuta kada je neko drugi kriv, ali, kada niko nije kriv, onda su Srbi krivi".

"Živimo u realnom svetu, moramo da znamo kolika je njihova moć, a kolika naša. Zato i razgovaramo s njima. Moramo da imamo dobre odnose sa tim zemljama, kao i da istovremeno razumemo šta je stvarna istina", rekao je Vučić.

"Bošnjaci da zaborave tvrdnje da su Srbi tvorci Aušvica ili bilo čega sličnog"

Vučić je istakao da politika dvostrukih standarda mora da prestane.

Premijer je rekao da se mi sve vreme bavimo tehničkim, metodološkim, pa i tehnološkim pitanjima, ali ne i suštinom – kakvi su odnosi između Srba i Bošnjaka.

"Plašim se da su mnogo lošiji od onih kakvi bismo želeli da budu, to mogu da kažem kada je reč o Srbiji", rekao je Vučić.

On je upitao kakav je signal kada posle svih razgovora o izgradnji auto-puteva, pruga i boljih odnosa, stigne još jedna tužba za genocid.

Od Srbije, dodao je Vučić, niko ne može da čuje nijednu lošu reč, niti, primera radi, zahtev Republici Srpskoj da napusti Sarajevo.

"Mi to ne tražimo od njih, osim da ne učine ništa čime bi urušili ustavnost i zakonitost BiH. Jedino to tražimo", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da Srbija traži i od Bošnjaka da ulože istu količinu energije za očuvanje stabilnosti u regionu, i da zaborave na tvrdnje da su Srbi tvorci Aušvica ili bilo čega sličnog.

"Zaboravite na to. Zločince iz naših redova gonimo. Nemojte to da prebacujete na ceo narod i državu. Nemojte da vam to bude jedino pitanje, jer nisam siguran da je to najbolje za budućnost bošnjačkog naroda, kojem želimo sve najbolje, kao i srpskom", rekao je Vučić.

On je dodao da je za Srbiju najvažnije da su predsednik Srbije i on "bezbroj" puta insistirali da se sve nesuglasice ostave po strani i da se stvarno razgovara sa Bošnjacima.

"Ali, kada napadnete šefa jedne države, brutalno, fizički, a da vam odgovor bude da žrtva iz Aušvica ne može da bude odgovorna za napad na svog zlotvora... Ja nisam nikada nikoga ni mučio niti sam bio u Aušvicu, bilo kojem Aušvicu, niti bilo šta uradio da bi bilo ko imao pravo da nas napada", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija za sve to vreme ćutala, i da danas takođe ne traži ništa.

"Samo nemojte dodatno da nas vređate i ponižavate", poručio je Vučić.

Dodik: Revizija akt mržnje prema Srbima

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je jasno da najavljena revizija nije pitanje pravde, jer u tom slučaju takva odluka, ističe, ne bi mogla da bude donesena.

"Ovo je akt mržnje Bošnjaka prema Srbima uopšte. To pokazuje da žele da postignu dva cilja – očekuju da dobiju desetinu milijardi odštete, a drugi (cilj) je da se ukine RS", rekao je Dodik.

Istakao je da su na sastanku na kojem se odlučivalo o reviziji bili svi: "Bakir Izetbegović i njegovi, opozicija, predstavnici verskih institucija i svi oni koji su okupljeni trajnom mržnjom prema nama".

"Žele da vrate priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni desio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svetlo kada je reč o BiH", rekao je Dodik.

Predsednik RS je ocenio da je inicijativom o reviziji zaustavljen proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako neko misli da u ime svih nas može da odlučuje, onda poverenje ne može da se gradi na taj način", rekao je Dodik.

Kako je rekao, iako inicijativom nastoje da sruše poziciju Srba u BiH, srpske političke snage u toj zemlji su jedinstvene.

"Imaćemo sednicu parlamenta u ponedeljak, i donećemo logične zaključke", najavio je Dodik.

Konstatovao je da inicijativa jeste formalno uperena protiv Srbije, ali da je to zapravo atak na sve Srbe u svetu.

Dodik je dodao da je uveren da će Međunarodni sud pravde odbiti inicijativu o reviziji presude, ali i da ostaje primaran problem što neko (Izetbegović) želi da odlučuje u ime drugih u BiH.

"A to ne može", poručio je Dodik.

"Bakir Izetbegović nije BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Bakir Izetbegović ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu već je deo institucije u kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati, i da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

"Iza ovoga što radi Bakir Izetbetović je samo pet kantona i ništa više", rekao je Dodik.

Naveo je da je, kad je reč o zahtevu za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, reč o razuzdanom nacionalizmu Bošnjaka i muslimana u BiH, o želji da se nametnu kao jedini i jedinstveni narod u BiH, "kao da je ta zemlja samo njihova".

"Njima pripada samo pet kantona, pet Hrvatima. Ne mogu da budu u BiH na način kako to oni hoće", rekao je Dodik, ali je istakao da je revizija zapravo prilika i da se "raščisti" i sa stranim sudijama i tužilaštvom, te sa "nasiljem" visokog predstavnika.

Istakao je da BiH ne funkcioniše onako kako je zamišljena, te da je ova situacija dobra jer će mnogi konačno shvatiti da BiH nije Bakir Izetbegović niti su Bošnjaci i muslimani.

"I neki beogradski krugovi bi trebalo da nauče da je to tako, da Bakir ne predstavlja BiH već institucije u kojima su i Srbi i Hrvati i da je njihov zajednički stav zapravo stav BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da nije pobornik BiH, da je to za njega nemoguća zemlja u koju su Srbi "ugurani" kako bi "fingirali" nekakvu saradnju i jedinstvo.

Dodik je rekao da su mir i stabilnost najvažniji, da niko nije avanturista i da Srbi samo žele onoliko koliko su Dejtonski sporazum i Ustav BiH dali.

Naveo je da ima informaciju da će tužilaštvo podići prijavu protiv njega i Ivanića zbog učešća na referendumu.

"Zamislite zbog referenduma da idete u krivični postupak. Oni u Sarajevu sa svime što rade hoće stvari da dovedu do kraja, a do kraja mogu da dovedu samo BiH", rekao je Dodik.

Poziv međunarodnoj zajednici da se oglasi

Predsedavajući predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će narednih dana biti u dnevnoj komunikaciji s rukovodstvom Srbije, kako bi donosili odluke u vezi sa najavom revizije odluke Međunarodnog suda pravde o genocidu.

"Mi se Srbijom ne pokrivamo, ali zajednički hoćemo da radimo i povučemo poteze koji su u interesu srpskog naroda u celini", istakao je Ivanić i dodao da zajednički mogu da dogovore šta je u interesu za srpski narod sa obe strane Drine.

Kako je rekao, nelegalna tužba će verovatno biti podnesena i stoga će biti u dnevnoj komunikaciji, a shodno tome će preduzimati i adekvatne mere.

Ivanić je dodao da je postignut visok stepen jedinstva i vlasti i opozicije u RS i da će se to pokazati i na sednici Skupštine RS.

Kako je naveo, ne plaši se revizije kao takve, jer je ona pravno neutemeljena, i bilo bi mimo svake logike da se o njoj uopšte raspravlja.

"Kako su nas navikli iz međunarodne zajednice na to da mi uvek nešto rušimo, ovog puta mi ne branimo samo BiH nego i Dejton, a suprotstavljamo se nameri da se BiH uredi samo prema jednom narodu", rekao je Ivanić.

"Nije zato bez značaja da treba sačuvati mir i bezbednost, ali će i prava srpskog naroda da bude pitan i da se bez njegove volje ne može ništa uraditi, ovog puta biti potvrđena", rekao je Ivanić.

"Niko ne sme da kao 'suveren' odlučuje u ime BiH"

Istakao je da Izetbegović treba da odluči da li će biti za pokretanje revizije tužbe protiv Srbije ili za poštovanje institucija BiH. Naredni susret sa Izetbegovićem očekuje upravo na sednici Predsedništva.

"Videćemo njegov stav", dodao je Ivanić.

Kako je objasnio, prošlog leta je poslao pismo u kojem je jasno naveo da odluke o reviziji nema i da niko nema prava da u ime BiH nešto sam podnosi. Podsetio je da je svojevremeno na pismo koje je uputio Izetbegović usledilo pitanje iz UN – u čijem je svojstvu to uradio, te da je Izetbegović odgovorio: "kao suveren BiH, odnosno predsedavajući Predsedništva".

Vođen tom logikom, Ivanić je danas rekao da i on sada "sebe tumači kao suverena" i kaže: "Iza svega toga (tužbe) ne stoji BiH".

Odgovarajući na pitanja novinara o sugestijama koje se čuju u javnosti, prokomentarisao je da su sugestije dobrodošle, ali da mnogi ljudi ne znaju detalje koje on zna.

Zahvalan je na tome, dodao je, ali i poručio da ne moraju toliko sugestija da daju već da treba da pođu od pretpostavke da i on, i Dodik, i drugi ljudi koji su u to uključeni znaju šta rade.

"Verovatno je ovo najvažniji trenutak za dugovečnost i principe BiH", rekao je i upitao da li neko ima pravo sam da govori u ime BiH.

U tom smislu, rekao je da je Bakir Izetbegović čovek koji je najviše urušio Bosnu i Hercegovinu, jer je samome sebi dao za pravo da donosi neke odluke.

"Da li neko sam ima pravo da govori u ime BiH? Ako bi se to pravo nekome dalo, to bi BiH dovelo u tako duboku krizu, da ne bi bila dovoljna samo dnevna komunikacija", rekao je Ivanić i dodao da je sadašnji pokušaj revizije suštinsko pitanje mira na Balkanu i suštinsko pitanje prava ljudi u BiH.

"Kako je i od koga je – za sada je dobro", primetio je, misleći na međunarodnu zajednicu, te poručio da očekuje da je krajnje vreme da garanti Dejtonskog sporazuma izađu i kažu: "Ovim se ruše istitucije BiH".

"Takođe i da kažu da te institucije ne ruše Srbi nego Bošnjaci", naveo je Ivanić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić prethodno su održali sastanak sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem o najavljenom zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво