Читај ми!

Nikolić: Spreman sam da odem u Srebrenicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika. Povodom britanske rezolucije o Srebrenici, Nikolić je ocenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan.

U Nikolićevom odgovoru članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je danas rekao da predsednik Srbije deli Srbe sa ove i one strane Drine, stoji da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju, prenosi Tanjug.

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanju kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika.

Ističe se i da je predsednik istovremeno izrazio spremnost da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti na mestima koja oni izaberu.

"Od srpskog člana Predsedništva BiH, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče Ivanićevih navoda o treniranju strogoće, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše", navodi se u saopštenju.

Ivanić je ranije danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije razumeo poruke iz Beograda koje su na obeležavaju Vidovdana poslali predsednici Srbije i Republike Srpske – Nikolić i Milorad Dodik.

Ivanić je rekao da prevashodno nije razumeo predsednika Nikolića, te da je očekivao "da ga njegovi savetnici savetuju kako se vodi spoljna politika u BiH", odnosno da se odluke donose konsenzusom.

"Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovde ozbiljni političari i imamo mnogo igara u nogama, da se bolje pripremi i ne deli srpski narod zapadno od Drine. Jer, bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču", rekao je Ivanić, koji je prethodno saopštio da je Savetu bezbednosti UN uputio pismo u kojem je rekao da britanska rezolucija o Srebrenici podelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti.

Ivanić je dodao da bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, video da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio mnogo pre njega".

Pokušaj da se Srbi označe kao genocidan narod

Povodom britanske inicijative da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o Srebrenici, Nikolić je kao poražavajuće ocenio pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan.

"Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, štaviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog", smatra Nikolić a prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić smatra da inicijativa Velike Britanije da SB UN usvoji rezoluciju o Srebrenici "nimalo neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se slični zločini dese u budućnosti".

"Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što porodice žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumevanje za svoj bol", naveo je Nikolić.

Sukob na teritoriji BiH je, kako je dodao, izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vera i "bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njeno uveličavanje ili umanjenje, neće se negativno reperkutovati samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore".

"U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovečnost. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je apelovao i da "prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво