Varadi: I tužba i kontratužba biće odbačene

Profesor međunarodnog prava, akademik Tibor Varadi smatra da će i hrvatska tužba i srpska protivtužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde biti odbačene.

Varadi je u izjavi za Mađar so podsetio da su se početkom devedesetih godina događali strašni zločini i u Hrvatskoj, ali da, za razliku od Bosne i Hercegovine, tribunal u slučaju Hrvatske tužbe protiv genocida nije podneo, prenosi Tanjug.

"Ne samo da niko nije osuđen za genocid počinjen u Hrvatskoj, nego niko nije ni tužen za genocid. Zbog toga nije verovatno da će MSP osuditi bilo Srbiju, bilo Hrvatsku, jer je nadležan samo za slučajeve genocida", kaže Varadi.

Konstatovao je da je činjenica da su u fokusu bile države, a ne pojedinci, rezultirala "prilično čudnom atmosferom, u kojoj su nacionalni simboli postali prioriteti".

Dodao je da mnogi "u procesu nisu videli spor Hrvatske i Srbije, nego hrvatsko-srpski spor, zaboravljajući da se presuda ne odnosi na nacije, nego na države i na njihove građane".

"Ako se, recimo, Srbija proglasi krivom i ako bi se obavezala za plaćanje ratne odštete, onda bi tu odštetu plaćali i vojvođanski Mađari, kao i građani srpske nacionalnosti. A ukoliko bi se krivom, kojim slučajem, proglasila Hrvatska, odštetu bi morali plaćati i srpski građani Hrvatske, isto kao što bi je morali plaćati i svi ostali građani", rekao je Varadi.

Smatra da se u velikom delu javnosti uz ovaj proces vezuju nerealna očekivanja.

"Mnogi su očekivali da će se napokon ispostaviti koji je od dva naroda heroj, a ko žrtva, odnosno zločinac. Takvo nešto se neće ispostaviti i ja se nadam da presuda neće podržavati ovakva očekivanja. Postojali su, i postoje srpski zločinci kao što postoje i mađarski, hrvatski, bosanski, slovački, rumunski, nemački, francuski i američki zločinci. Takođe i sve nacije imaju i svoje heroje. Treba da razmišljamo o pojedincima", naglašava Varadi.

Prema njegovom mišljenju, ako bi presuda odbacila i srpsku i hrvatsku tužbu, to bi imalo "otrežnjujući efekat", odnosno "pomoglo bi da se vide ne samo nacionalni simboli, nego i stvarnost".

"Naravno, ako se odbace obe tužbe, to ne znači da se nije desilo ništa što bi trebalo osuditi. Događale su se strašne stvari, čak i ako one ne dostižu nivo genocida. Nikako ne možemo zaboraviti na pojedinačnu odgovornost. Ali, ako se od simbola okrenemo prema konkretnim ljudima, postaće moguće da u drugome vidimo komšiju", zaključuje Varadi u izjavi za Mađar so.

List podseća da će Međunarodni sud u Hagu svoj sud u parnicama u kojima se Srbija i Hrvatska uzajamno optužuju za genocid, izreći 3. februara.

Hrvatska je tadašnju Jugoslaviju tužila još 1999. godine zbog genocida počinjenog tokom ratova između 1991. i 1995, dok je srpska strana kontratužbu podnela 2010. godine. Parnica je započeta u martu prošle godine, a saslušanja su trajala pet nedelja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво