Godišnjica razlaza Nikolić-Šešelj

Srpska napredna stranka za prvih godinu dana postojanja potpuno profilisala svoj program, ocenio Tomislav Nikolić predsednik te stranke. Lider naprednjaka je uveren da bi izborni rezultat te stranke, bez obzira kada bi se izbori održali, bili bolji nego što ih je ikada ostvarila Srpska radikalna stranka.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da je stranka za prvih godinu dana postojanja potpuno profilisala svoj program, da je evropski opredeljena, ali i da je ostala dosledna principu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Nikolić je precizirao da naprednjaci ne pristaju da se kao ucena ili uslov za saradnju i ulazak Srbije u Evropsku uniju nameće nezavisnost Kosova i Metohije.

Lider SNS je u izjavi Tanjugu povodom godišnjice od formiranja poslaničkog kluba "Napred Srbijo" i osnivanja stranke, naznačio da ekonomiji, finansijama, poljoprivredi, miru i bezbednosti Srbije "nema spasa" bez saradnje sa EU, ali i da se srpsko tržište, prijateljske i političke veze, prostiru mnogo dalje od Unije.

Prema njegovim rečima, postoji širok dijapazon stranaka koji bi voleli da vide Srbiju u EU "a mi smo prva stranka od takvih koja se pojavila i rekla 'da', ali da postoje određeni uslovi koje Srbija želi da ispuni i određeni koje ne želi".

Parlamentarni izbori  u sledećih godinu dana

Nikolić je pre godinu dana podneo ostavku na mesto zamenika predsednika SRS zbog sukoba sa liderom te stranke Vojislavom Šešeljem oko podrške Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Nikolić je istakao da su on i njegovi saradnici tada odlučili "da svoj politički život uzmu u svoje ruke" i dodao da se to pokazalo kao potpuno opravdano i utemeljeno.

Lider naprednjaka je uveren da bi izborni rezultat te stranke posle samo godinu dana postojanja, bez obzira kada bi se izbori održali, bili bolji nego što ih je ikada ostvarila Srpska radikalna stranka i naglasio da položaj SNS među građanima nije više takav da ih jedni vole, a drugi mrze, već da su prihvatljivi za većinu građana Srbije.

Prema njegovim rečima, programska opredeljenja SNS su nepromenjena od prvog dana, tako da su "pale u vodu" sve optužbe da je stranka formirana da bi pomogli Demokratskoj stranci da vlada, da bi razbila opoziciju.

Nikolić je podsetio da je SNS veoma brzo po osnivanju pobedila u nekoliko opština, te da se na osnovnu tih rezultata "vidi da će na sledećim parlamentarnim izborima verovatno biti najozbiljniji kandidat za pobedu" i sigurno biti ravnopravni konkurent Demokratskoj stranci.

Govoreći o tome kako vidi SNS u sledećih godinu dana, Nikolić je rekao da očekuje da se u tom periodu održe parlamentarni izbori i da posle njih SNS bude deo vladajuće koalicije.

"SNS vidim kao deo organizovanog političkog sistema u državi i kao ljude koji će odlučivati u Srbiji. Bavim se politikom 19 godina i ne mogu da kažem da sam ikada odlučivao o sudbini Srbije. Vreme je da SNS odlučuje o sudbini Srbije", poručio je lider naprednjaka.

Nikolić je najavio da će 17. oktobra SNS obeležiti godišnjicu rada stranke i da će na tom Kongresu biti usvojene izmene statuta, a da će se do tada registrovati po novom Zakonu o registraciji stranaka.

U septembru prošle godine, došlo je do razmimoilaženja Nikolića i Šešelja oko podrške tadašnjih radikala Zakonu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu.

Pošto je Nikolić najavio podršku tom sporazumu ukoliko vladajuća većina prihvati amandman radikala da se u tekst uvrsti odredba prema kojoj se sporazum odnosi i na Kosovo i Metohiju, kao sastavni deo Srbije, lider radikala je preinačio tu odluku, zbog čega je Nikolić podneo ostavke na sve stranačke funkcije.

Nikolić je potom zajedno sa nekoliko poslanika radikala oformio novi poslanički klub u parlamentu, "Napred Srbijo", a skoro mesec dana kasnije i SNS.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво