IZ ČASA U ČAS

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, epidemiolozi proveravaju sve sa kojima je bio u kontaktu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio je da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Reč je o muškarcu (43) koji je boravio u Budimpešti i koji se sam javio nadležnim organima. Oseća se dobro i stavljen je u izolaciju u subotičkoj bolnici. Biće testirane sve osobe koje su bile u kontaktu s njim.

19.40 – Testovi članova porodice zaraženog muškarca su negativni

18.10 – Prema poslednjim podacima, u Srbiji je jedna osoba zaražena koronavirusom, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

18.00 – Dopisnik RTS-a iz Subotice nezvanično saznaje da je zaraženi muškarac preduzetnik iz Bačke Topole koji je imao brojne međunarodne i domaće kontakte i zdravstveni radnici trenutno ispituju sa kim se sve susretao.

17.45 – Otkako je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, još osam osoba je testirano i čekaju se rezultati. Do sada je ukupno 68 osoba testirano. 

16.15 - U Republici Srpskoj potvrđen treći slučaj koronavirusa, saopštio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

15.25 – Očekuje se da tokom večeri u Suboticu odu Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo. 

14.40 – Avio-kompanija "Er Srbija" nastavlja da obavlja redovne letove do sve tri destinacije u Italiji do kojih saobraća iz Beograda – Rima, Milana i Venecije. Poručuju da preduzimaju sve neophodne mere predostrožnossti i pridržavaju se svih procedura.

14.00 – Predsednik Alkesandar Vučić ističe da nema mesta panici zbog koronavirusa jer, kako kaže, Srbija nije centar krize, ali treba biti oprezan. 

12.30Pacijent zaražen koronavirusom je dobro i klinička slika mu se popravlja, kaže za RTS Vladimir Petrović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.  

12.15Nema panike u subotičkoj bolnici, obezbeđenje na ulazu zaustavlja i informiše građane, javlja dopisnik RTS-a. 

12.00 – Ministarstvo prosvete preporučilo svim školama da odlože đačke ekskurzije u inostranstvo.

11.55Preporuke za zaštitu od infekcije koronavirusom Instituta za javno zdravlje "Batut".

10.30 – Pacijent kod koga je potvrđen koronavirus nalazi se u izolaciji u bolnici u Subotici i dobro je, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.  

Ministar Lončar je rekao da se zaraženi muškarac oseća dobro i da nema tegobe. Nalazi se u izolaciji u bolnici u Subotici. Uzete su analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim.

Njegova sestra u Budimpešti kod koje je boravio imala je virusnu upalu pluća. Lončar je rekao da se zaraženi muškarac ponašao odgovorno, da se samoizlovao. Decu je poslao kod babe i dede na selo, a njegova supruga je ostala sa njim.

Noćas je urađen test, a rezultat koji je stigao jutros pokazao je da je muškarac pozitivan na koronavirus.

Lončar je rekao da je, što se tiče nadležnih službi, urađeno sve kako treba.

Ponovio je da nema razloga za paniku i zamolio je građane da se pridržavaju mera za suzbijanje koronavirusa.

Situacija nova, ali očekivana 

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je situacija u Srbiji sada nova ali da je potpuno očekivana, iako je on mislio da će prvi slučaj biti u Beogradu.

Istakao je da sistem funkcioniše i da se u konkretnom slučaju pacijent s tegobama sam javio.

Prema njegovim rečima, pojava koronavirusa znači daleko veće angažovanje epidemiloške službe.

Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem biće do detalja pregledani i stavljeni pod nadzor, eventualno u karantin.

Kon ističe da osobe koje bi se našle u karantinu nisu odgovorne samo prema sebi već i prema društvu.

"Takve osobe ne mogu da rade, da idu u škole. To je bitno u ovom trenutku", poručio je Kon.

Lečenje u izolaciji 

Precizirao je da se samo lečenje sprovodi u izolaciji i da je bitno naglasiti svim zdravstvenim radnicima da se pripreme za rad u takvim uslovima.

Naveo je da bi obolevanje zdravstvenih radnika imalo dvostruku štetu – za same radnike, ali bismo, s druge strane, bili u deficitu s kadrom koji bi lečio zaražene.

Ukazuje da se u narednom periodu mogu očekivati i novi slučajevi na drugim mestima, naročito u glavnom gradu koji je najbroniji.  

Inače, većina zemalja u regionu je zabeležila slučajeve koronavirusa i stručnjaci su navodili da je velika verovatnoća da se virus pojavi u Srbiji. 

Nama najbliže žarište je u Italiji, a koronavirus je krenuo iz Kine.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu, profesor Mijomir Pelemiš, rekao je jutros za RTS da nema razloga za strah, ali da ima za oprez. Preporučio je građanima koji su boravili u osetljivim područjima da se jave nadležnim ustanovama da bi dobili uputstva kako da se ponašaju ako primete simptome. 

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво