Kako RTS prati predizbornu kampanju

U koje emisije i po kojim kriterijumima se pozivaju kandidati, kakva su pravila ponašanja u programima RTS-a?

Kako je uobičajeno tokom predizborne kampanje, program Radio-televizije Srbije posvećen izborima biće podeljen na urednički i obavezni deo.

Obavezni deo su emisije u kojima liste čija je kandidatura na parlamentarnim izborima prihvaćena imaju garantovan i ravnopravan vremenski prostor da predstave svoje planove, programe i ponudu biračima u razgovoru sa novinarima RTS-a ili dostavljanjem sopstvenog materijala pripremljenog za emitovanje, pod uslovom da taj materijal zadovoljava tehničke i sadržinske standarde koje je propisalo uredništvo Javnog servisa.

Obavezno predstavljanje lista na parlamentarnim izborima obaviće se u posebnim emisijama na Drugom programu televizije u trajanju od 30 minuta i u emisiji „Magazin" na Prvom programu radija, a emisije će biti postavljene i na internet portal RTS-a u posebnu rubriku posvećenu izborima. 

Redosled će biti utvrđen žrebom u prostorijama RTS-a, u prisustvu predstavnika lista koji za to izraze želju, dan posle zaključivanja procesa proglašenja izbornih lista.

Urednički deo predizbornog programa na RTS-u su emisije na radiju i televiziji koje uređuju i vode novinari Javnog servisa i u koje se politički akteri, analitičari i kandidati pozivaju shodno novinarskim i profesionalnim normama, uz poštovanje važećih zakona i propisa.

Kriterijum za poziv u urednički deo predizbornog programa su urednička procena, dosadašnji status u parlamentu i rezultati na ranijim izborima, kao i istraživanja javnog mnjenja. Prednost imaju liste koje je prihvatila Republička izborna komisija (RIK).

U uredničkom delu televizijskog programa,  RTS će izbore pratiti u emisijama „Upitnik", „Oko", „Četvrtkom u devet", „Šta radite bre", „Reč na reč", kao i u „Dnevniku" u posebno izdvojenom bloku za predizbornu kampanju. 

RTS može u posebnom bloku u emisijama „Dnevnik" i „Šta radite bre" da emituje materijale koje dostave predstavnici izbornih lista, prema odluci urednika emisije.

U debatnim emisijama „Upitnik", "Četvrtkom u devet", „Oko" i „Reč na reč" urednici pozivaju učesnike na izborima i biraju teme za razgovor vodeći računa da zadovolje javni interes i obezbede maksimalnu ravnopravnost svih prijavljenih lista. 

U televizijskoj debati „Reč na reč", koju RTS radi u saradnji sa Cesidom prema već uobičajenim pravilima, učesnici imaju ravnopravne uslove i jednako vreme za odgovore na ista pitanja. 

Učesnici u svim predizbornim emisijama na RTS-u dužni su da poštuju pravila debate, a RTS unapred najavljuje da će mikrofon biti uključen samo onom kandidatu kojem je moderator dao reč kako bi se izbeglo da predstavnici lista u emisiji govore u glas što onemogućuje birače da steknu dobar utisak o izbornoj ponudi.

Učešće u televizijskim debatama na RTS-u nije zagarantovano i obavezno, a liste same odlučuju koga će poslati da ih zastupa ako su pozvane u debatu.

Prvi program Radio Beograda svakodnevno prati predizborne aktivnosti političkih stranaka i emituje izborne hronike u centralnoj informativnoj emisiji "Novosti dana". 

Utorkom i četvrtkom, počev od 28. maja 2020. godine, u terminu emisije "U središtu pažnje" na Prvom programu Radio Beograda emitovaće se debatne emisije u kojima učestvuju predstavnici političkih stranaka čije je liste potvrdila Republička izborna komisija. 

U ostalim informativnim emisijama RTS-a, kao i na internet portalu, predizborna kampanja pratiće se shodno odlukama uredništva Informativnog programa RTS-a, uz striktno poštovanje zakona i propisa.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво