Читај ми!

Hoće li sirak zameniti kukuruz na domaćim njivama

Kukuruza će, uprkos značajno manjem rodu, biti dovoljno za domaće potrebe, tvrde nadležni. Ipak, na mnogim parcelama prinosi su desetkovani, a ima i onih na kojima nije bilo ni klipa. Poslednjih godina ova biljka sve više trpi posledice promene klime, zbog čega ratari razmišljaju o promeni setvene strukture. Jedno od rešenja mogao bi da bude i sirak.

Хоће ли сирак заменити кукуруз на домаћим њивама Хоће ли сирак заменити кукуруз на домаћим њивама

Pre tri ili četiri godine Adrian Fodor, iz "Fodor agrara" u Hetinu, prvi put je posejao sirak na svojim parcelama. Na to su ga, kaže,"naterale" visoke temperature i suša.

"Naša proizvodnja je u Hetinu i prosečno dobijamo manje kiše nego ostali delovi Vojvodine. Pokušali smo da proizvodimo uljanu repicu, ali smo videli da i njoj, iako je ozima kultura, u završnoj fazi vegetacije treba kiša i nismo postizali one rezultate koje smo zacrtali”, naveo je Fodor.

Sirku je, objašnjava, u poređenju sa kukuruzom potrebno za trećinu manje vode i hraniva. Čak i u nedostatku padavina ostvaruju se solidani pirnosi.

"Ove godine ćemo imati prinos sirka između tri i četiri tone po jutru i to na onim njivama na kojima pored na komšije nemaju ni klip kukuruza. To znači da ćemo, za razliku od njih imati neku zaradu", objasnio je Fodor.

Problem tržišta za sirak

Za proizvodnju sirka nije potrebno kupovati novu mehanizaciju.

"Sva mehanizacija kojom se proizvode kukuruz ili suncokret može da se koristi u proizvonji sirka. Gazdinstvo koje ima sejalicu za kukuruz, njom može da poseje sirak. Kombajni kojima se vrši pšenica mogu se koristiti i za sirak", ističe Fodor.

Dodaje da će povećati površine pod sirkom, ali da kukuruz neće u potpunosti izbaciti iz proizvodnje.

"Na njivama za koje znamo da i pored dobrog roda u državi, nemaju dobar prinos, sigurno ćemo posejati sirak. Već za sledeću godinu planiramo da prepolovimo površine pod kukuruzom u korist ove kulture", kaže Adrian Fodor.

Najveći izazov u proizvodnji sirka je obezbeđenje tržišta.

"Beli sirak se u svetu koristi i u ljudskoj ishrani i zdraviji je od pšenice i kukuruza. Trenutno proizvodimo samo crveni, stočni sirak, jer kod nas ljudi nemaju naviku da koriste ovu biljku. Tek sada pokušavamo stočare da naviknemo da je upotrebljavaju", objašnjava Adran.

Ipak, zbog višegodišnjih loših prinosa kukuruza i soje, sirak postaje sve traženiji.

"Do prošle godine jedna mešaona je koristila sirak u proizvodnji, ostale kuće su bile trgovački nastrojene. Ove godine zbog lošeg roda kukuruza javljaju se stočari i pitaju koja je cena sirka i da li bih prodavao i na malo ili samo mešaonama. Ljudi su se edukovali, videli su da u sirku nema mikotoksina i da neće biti problema sa aflatoksinom", kaže Fodor.

Kako kaže, cena sirka se u svetu formira zavisno od kukuruza.

"Kukuruz je oko 24 dinara i prva trgovanja sirkom su slična, ali se tek očekuje formiranje i cena kukuruza i sirka", objašnjava Fodor.

Sve veća površina pod sirkom

Stručnjaci kažu da je u Srednjem Banatu proizvodnja sirka sve češća i to u suvom ratarenju.

"Tokom praćenja registrovali smo pojavu štetočina koje su prisutne u proizvodnji kukuruza u nešto manjem ili većem intenzitetu, te se shodno tome i preduzimaju mere zaštite. To su, pre svega, kukuruzna pipa i vaši koje značajno mogu ugroziti useve u vegetativnom porastu. Sirak kasnije može biti ugrožen od kukurznog plamenca i kukuruzne sovice", objašnjava Snežana Parađenović iz PIS RC Zrenjanin.

Dodaje je da je praćenje pojave bolesti i štetočina na nivou epidemijskih pragova i kritičnog broja, a kako bi se blagovremeno usevi zaštitili.

Više od polovine svetske proizvodnje sirka je u Africi. Peta je najvažnija žitarica u svetu, posle kukuruza, pšenice, pirinča i ječma.

Više od 50 odsto svetske proizvodnje je u Africi, ali su tamo prinosi niski, prosečno oko 1,2 tone po hektaru.

Najviši prinosi postižu se u Evropi, prosečno 4,5 tone po hektaru. U Americi je to 3,9 tona po hekatru, u Australiji 3,2, a u Aziji 1,4 tone po hektaru.

"Brazil je u poslednje tri godine drastično povećao svoje površine pod sirkom zbog problema u proizvodnji GMO kukuruza i soje. U Indiji ova kultura zauzima oko 4,5 miliona hektara", kaže diplomirani inženjer poljoprivrede Martin Jelić iz "Lidea" Srbije.

U našoj zemlji sirak se za sada gaji na manjim površinama.

"Problem predstavlja nedovoljno informacija i predrasude o njegovom kvalitetu i to što ga otkupljivači potcenjuju. Daju mu nižu cenu od realne vrednosti, iako je energetski jednak kukuruzu, ima viši proteinski udeo i povoljan odnos aminokiselina. Posebno je važno što je bezbedan u ishrani, bez prisutnih mikotoksina", objašnjava Jelić.

Za šta se sve koristi

Globalno tražnja za sirkom raste. U Africi i Aziji to je jedna od osnovnih žitarica u ishrani ljudi.

"U razvijenim zemljama, potražnja je sve veća u sektoru gluten-fri proizvoda i industriji alkoholnih pića. Kina je najveći svetski uvoznik, dok EU beleži stalni rast interesovanja i sve veću potražnju za sirkom iz domaće, evropske, proizvodnje. Španija je najveći uvoznik u EU", kaže Jelić.

Proizvođači u Srbiji ne menjaju lako navike, jer su tradicionalno vezani za kukuruz, pšenicu, ječam, soju i suncokret.

Međutim, klimatske promene ih primoravaju da nešto preduzmu. Najčešće je to povaćanje površina pod ozimim kulturama.

Ipak, stručnjaci kažu da to ne može da bude trajno rešenje, između ostalog i zbog poštovanja plodoreda.

Gde ga gajiti

Dodaju da sirak ne treba da zameni proizvodnju kukuruza u Srbiji, već da je dopuni.

"Kukuruz je i dalje naša najznačajnija žitarica i zauzima vodeće mesto po posejanim površinama. Treba ga gajiti gde iskustveno imamo najmanje podbačaj u rodu u stresnim godinama, kao i na najboljim zemljištima koja se navodnjavaju. Sirak treba sejati na rizičnijim terenima i u uslovima suše, gde kukuruz teško uspeva. Time se obezbeđuje stabilna i sigurna proizvodnja, kao i profitabilnost gazdinstva", objašnjava Jelić.

Najveći proizvođači sirka su SAD, Nigerija, Sudan, Etiopija i Indija, dok u Evropi prednjači Francuska.

U regionu se ističe Mađarska, koja ima razvijen sistem kooperacije između proizvođača i prerađivača.

Značajne površine beleže i Italija, Rumunija, Bugarska i Moldavija, gde se koristi i za proizvodnju alkohola.

недеља, 21. септембар 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом