Читај ми!

Pao broj turista u Srbiji, ali dve destinacije beleže solidan rast

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić kaže za RTS da je, kada je u pitanju popunjenost kapaciteta, situacija šarolika, ali da gradovi koji su bili motor razvoja beleže pad broja turista, i domaćih i stranih.

Da li je Srbija u jeku turističke sezone i da li su svi kapaciteti popunjeni? Zašto se beleži pad u dolasku stranih turista, odnosno – zašto devizni priliv od turizma pada iz mesec u mesec? Da li sa druge strane imamo ekspanziju turista na kruzerima u Srbiji i koliko je međunarodnih kruzera pristiglo na srpske reke?

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić rekao je u Dnevniku RTS-a da je, kada je u pitanju popunjenost, situacija šarolika.

"Ne možemo govoriti o rastu na svim destinacijama, tako da gradovi koji su bili motor razvoja u prošloj godini i prošlim godinama, gde su imali i dvocifrene stope rasta, ove godine, odnosno u ovoj prvoj polovini godine, imamo pad dolazaka broja turista i domaćih i stranih", navodi Kandić.

Rast na Zlatiboru i u Vrnjačkoj banji

U drugim destinacijama, koje su u prethodnim godinama bile tradicionalne i ključne, pre svega na Zlatiboru i u Vrnjačkoj banji beleži se solidan rast broja dolazaka, pre svega stranih turista.

"Na Zlatiboru imamo 26-27 odsto više stranaca nego prošle godine i blizu 50 odsto više noćenja. Slična situacija u Vrnjačkoj banji, imamo skoro sa trećinom više noćenja nego prošle godine", navodi Kandić.

Što se tiče manjeg deviznog priliva od turizma u prvih šest meseci ove godine, Kandić potvrđuje da su u problemu najviše Beograd i Novi Sad, pošto su u najvećoj meri zavisni od stranih turista.

Osamdeset odsto svih turista koji dođu u Beograd su stranci, navodi Kandić i napominje da je u Novom Sadu taj procenat nešto manji, između 55 i 60 procenata.

"Samim tim, kada je usporio rast dolazaka stranih turista koji su rezervisaniji prema tim gradovima gde je i najviše protesta bilo, gde su bili najintenzivniji, samim tim i turistički promet je pao u Beogradu oko tri odsto, u Novom Sadu znatno više, blizu 14 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ja moram reći da zbog te situacije trpi ne samo hotelska industrija, nego i ostali - i davaoci privatnog smeštaja, naravno, i ugostitelji restorani", navodi Kandić.

Celo gostovanje pogledajte u video-snimku na početku teksta

уторак, 22. јул 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом