Dokapitalizacija Komercijalne banke

Potpisan ugovor između Vlade Srbije i četiri međunarodne institucije o dokapitalizaciji Komercijalne banke iz Beograda, vredan 120 miliona evra.

Ugovor o dokapitalizaciji Komercijalne banke iz Beograda od 120 miliona evra potpisan je u Vladi Srbije, koja je najveći akcionar te banke.

Ugovor su potpisali Ministarstvo finansija Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finanisijska korporacija, nemački investicioni fond DEG i Švedski fond za investicije u zemlje u razvoju.

Nakon potpisivanja tog dokumenta, ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je rekla da će kapital Komercijalnoj banci biti uplaćen do kraja ove godine.

Prema potpisanom ugovoru, Evropska banka za obnovu i razvoj povećaće kapital Komercijalne banke, u kojoj ima 25 odsto akcija, sa 48 miliona evra, Međunarodna finansijska korporacija uložiće u Komercijalnu banku oko 42 miliona evra, nemački investicioni fond DEG oko 19 miliona evra i Švedski fond za investicije u zemlje u razvoju uložiće 10 miliona evra.

Dragutinovićeva je navela da će se povećanje kapitala obaviti sa emisijom preferencijalnih akcija bez prava glasa koje će moći da se pretvore u obične akcije od 1. januara 2013. godine.

Ista glasačka prava postojećih akcionara  

"Glasačka prava postojećih akcionara se ne menjaju. Ovo predstavlja direktnu stranu investiciju, ne samo Komercijalnoj banci, već čitavom finansijskom sektoru Srbije", rekla je Dragutinović.

Kako je istakla, Republika Srbija ima mogućnost da u naredne tri godine izvrši dokapitalizaciju banke i zadrži postojeće učešće u kapitalu koje iznosi 42,6 odsto.

"Komercijalnoj banci je potreban veći kapital za stabilno poslovanje, dinamičan rast i jačanje pozicije na domaćem i regionalnom tržištu", rekla je Dragutinović.

Ministarka Dragutinović je navela da očekuje da će dokapitalizacija uticati i na stabilnost deviznog tržišta.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj, Piter Rajniger izjavio je da će ova investicija pomoći Komercijalnoj banci da osnaži vodeću poziciju u Srbiji i regionu, pripremajući je za privatizaciju, kao i da će ta banka nastaviti da ulaže sredstava u Srbiju.

Zajednička podrška bankarskom sektoru u Srbiji  

Predstavnik Međunarodne finanisijske korporacije Đovani Danijele izjavio je da investicija pokazuje zajedničku podršku bankarskom sektoru u Srbiji u vreme ekonomske krize, kao da će to pomoći Komercijalnoj banci da unapredi usluge, podrži ekonomsku aktivnost i očuvanje radnih mesta, kao i da poboljša konkuretnost Srbije na međunarodnom planu.

Predstavnik DEG-a Anderas Cajsler naveo je da će investicija pomoći banci da nastavi da finansira mala i srednja preduzeća, dok je predstavnik Švedskog fonda Gunila Nilson navela je da je to prva švedska investicija u Srbiji, dodajući da ta investicija pokazuje poverenje prema Komercijalnoj banci i Srbiji.

Komercijalna banka Beograd je druga po snazi banka na srpskom tržištu, ima više od 900.000 klijenata i preko 1,2 miliona otvorenih računa.

Ukupni kapital Komercijalne banke, prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije, na kraju septembra ove godine iznosio je 26,6 milijardi dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво