"Kalcedonija" otvorila petu fabriku u Srbiji

Italijanska "Kalcedonija" otvorila je pogon u industrijskoj zoni u Kuli, petu fabriku te tekstilne kompanije u Srbiji. Predsednik Vučić je na svečanom otvaranju najavio da će u Kuli u februaru biti postavljen kamen temeljac za fabriku nemačkog "Vicermana".

Fabrika u Kuli se prostire na 2.000 hektara i zapošljava 150 ljudi. Planirano je da ta fabrika uposli još toliko radnika.

Italijanski investitori u Srbiji zapošljavaju 25.000 radnika i nastavljaju da se šire. Najavljeno je da kompanija priprema otvaranje pogona i u Kikindi.

Kako javlja dopisnik RTS-a, ova kompanija je veoma bitna za Kulu, jer su zaposleni u toj fabrici uglavnom žene.

Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će u Kuli, pored današnjeg otvaranja fabrike "Kalcedonija", u februaru biti postavljen i kamen temeljac za fabriku nemačkog investitora "Vicerman".

"Vicermanova" fabrika u Kuli uposliće još 300 ljudi, a investicija je vredna 20 miliona evra, naveo je Vučić obraćajući se građanima koji su ga dočekali ispred novog pogona.

Istakao je da investitori doprinose poboljšanju standarda i zaposlenih i lokalne samouprave, i naveo primer Niša i Zapadno-bačkog okruga.

"Danas je u Nišu za 12-13 posto viša prosečna plata nego u Kuli. Za 11 posto viša nego u zapadno-bačkom okrugu koji je nekada bio mnogo bogatiji. To znači da smo dužni da mnogo toga uradimo za zapadnobački okrug", poručio je predsednik.

"Radi se i gradi i popravlja ono što su neki urušili prethodnih decenija i dičimo se i ponosimo time", naveo je predsednik Srbije i dodao da je to ono što donosi budućnost.

Rekao je i da će morati mnogo više da se uradi za Sombor i Apatin, ali i da je uveren da se, uz sve mere koje su sprovedene u prethodnom periodu i koje su dovele do penzija i plata na novi, bolji nivo nego što je ranije bio, da imamo priliku da uradimo više nego ikada pre i to ne samo puteva, škola, domova zdravlja, već i to da građani u svojim džepovima osete boljitak.

"Srbija više nije zemlja gubitnika i postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu", rekao je Vučić i dodao da je vreme i da građani ovog kraja Srbije dobiju poštovanje države kakvo su zaslužili.

Istakao je da će se ubuduće raditi vrednije i više, da bi građani bili zadovoljniji, sigurniji.

Predsednik uprave "Kalcedonije" Sandro Veroneze najavio je dovođenje i manjih investitora saradnika. Cilj je da se privuku radnici iz lokalne sredine koji neće morati zbog posla da putuju. Takav princip odgovara Kuli kao maloj opštini da dosta nezaposlenih.

Velibor Milojčić, predsednik opštine Kula, kaže da u ovom momentu otvaranje pogona "Kalcedonija", odnosno pogona "Figurama", znači veoma mnogo.

"Na tržištu rada je preko 4.000 nezaposlenih. Već je oko 150 žena počelo da radi, očekujem da vrlo skoro krene još 250", istakao je Milojčić.

Predsednik je nakon otvaranja fabrike govorio i o odbijanju prijema Kosova u Interpol. Povodom poziva ministra odbrane Aleksandra Vulina da Srbija promeni politiku prema Makedoniji i Crnoj Gori nakon glasanja za članstvo Prištine, Vučić je poručio da će se Srbija prema njima ponašati odgovorno, ali u skladu sa njihovim odnosom prema Srbiji.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару