Вучић: Скопље и Подгорица показали да им је Приштина важнија

Србија ће се према Македонији и Црној Гори понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према Србији, поручио је председник Александар Вучић поводом позива министра Вулина да Србија промени политику према те две земље након гласања за чланство Косова у Интерполу.

Александар Вучић је, након отварања новог погона италијанске компаније "Калцедонија" у Кули, поновио да су Скопље и Подгорица на седници Скупштине Интерпола показали да им је Приштина много важнија него Београд. Каже да је Србија ту поруку добро разумела.

"Желимо добре односе са њима, али смо схватили који су њихови приоритети. Ми ћемо се понашати одговорно, поштујући њих, али добро разумевајући на којем се ми њима месту налазимо и у складу са тим понашати се у будућности", рекао је Вучић поводом изјаве министра одбране Александра Вулина да Србија треба да промени однос према Црној Гори и Македонији.

Истакао је да је одбијање пријема Косова у Интерпол мала, симболична победа која је обрадовала грађане, јер знају да њихова земља може да победи велике који су много више улагали од нас, али нису успели у намери. Нада се, каже, у будућности и бројнијим и већим победама.

"Те победе су да наша деца раде, да имају сигурну будућност. Да наши људи свуда где живе буду сигурни и безбедни. Градићемо и најближе односе и са Републиком Српском, поштујући интегритет БиХ и бринућемо о нашем народу не угрожавајући никог другог", поручио је председник.  

На питање да ли је свима у Србији драго што је био такав исход гласања, Вучић је рекао да не би желео да говори о онима који су и то критиковали, наводећи да и до сада, шта год добро да се у Србији урадило они би нападали власт и напоре и оно што је урађено.

Шта год да урадимо напашће нас, чују се салве увреда, рекао је Вучић. Додао је да је то некоме посао, али да је ово слободна, демократска земља, да је добро да људи и њих виде и чују, као да и нема никакав проблем у вези са тим.

Још једном је захвалио свима који су радили на томе да се оствари такав исход гласања у Интерполу и пријем Косова не прође.

На себе је прихватио кривицу због тога што Казахстан није био на нашој страни и истакао да сноси одговорност за то.

"Ми смо радили свој посао толико вредно и ја не могу себи да опростим што нисам урадио посао око једне земље. Био сам сигуран да су на нашој страни. Превид сам направио, али имали смо много позитивних изненађења. Али то је нама на радост, а другима за главобољу. Лоше сам проценио Казахстан", навео је председник Србије.

"Дијалог чим Приштина укине таксе" 

Вучић је поновио да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе и истакао да у сваком дијалогу морају да се поштују правила и постигнути договори.

На констатацију да многи процењују да су након дебакла Приштине у Интерполу веће шансе за оживљавање дијалога, и на питање како он на то гледа, Вучић је поновио да "чекамо да Приштина поштује своје обавезе и стави се на страну цивилизованих страна".

Председник се нада да неће бити нових подизања пореза на робу од стране Приштине, да је то тешко питање, али да морамо бити спремни и на такву могућност.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује "још неки бесмислен потез Приштине" и даље подизање такси на робу, навео да би пре рекао да није могуће да се такви ствари дешавају, јер то није потез ни из прошлог, већ из 17. века.

"Присаједињење најважнији догађај у последњих 100 година"

Председник Вучић је рекао да је за Србију значајно што има подршку свих националних заједница у Војводини.

"Желимо да градимо заједничку будућност са мађарском браћом и свим другим људима. Са свима које једнаке муке тиште и море, као и нас Србе", нагласио је председник.

Вучић је, на питање новинара о 100. годишњици присаједињења Војводине Србији, која се обележава овог викенда, изразио задовољство што том датуму Радио-телевизија Војводине посвећује целодневни програм.

"У суботу ћу имати доста обавеза, али ћу сваки слободан тренутак провести уз вашу телевизију. Тај датум је за мене најважнији догађај у последњих 100 година. Имам част да сам добио позив да говорим на свечаној академији, и да ми из централне, или уже Србије, како се то називало у комунистичким поделама, откријемо споменик краљу Пери, пошто је то био надимак нашег великог краља Петра", најавио је Вучић.

Истакао је да ће овај датум бити још важнији када Војводина као део Србије следећу стогодишњицу дочека много богатија и успешнија него што је то био случај раније.

Одбор за обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918–2018. године, чији је Вучић покровитељ и почасни председник, и Покрајинска влада ће у Новом Саду 24. и 25. новембра обележити 100 година од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине.

Свечана академија биће одржана 25. новембра у Српском народном позоришту, у присуству највишег државног врха Србије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије