Читај ми!

Spasilac o više od 20 sati potrage za devojčicom: Situacija napeta, težak teren za pretraživanje

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za devojčicom nestalom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani. Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, napominje Ševković.

Policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko polje kod Bora, a policija je sinoć saopštila da obustavlja pretragu terena, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine 10 kvadratnih kilometara.

Dejan Ševković, spasilac GSS koji je sve vreme bio na terenu, rekao je u Jutarnjem programu da je situacija na terenu bila napeta, i da su uslovi bili otežani zbog kiše i vetra.

"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković.

Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali to se juče nije desilo.

"Meštani raspoloženi da pomognu, ali su radili i samovoljno"

Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija, ističe Ševković.

Meštani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali samovoljno su radili neke stvari, gde nisu dobili naređenja.

"Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje tog dana na terenu", napominje Ševković.

Koliko je sigurno da se dete ne nalazi u pretraženoj oblasti

Upitan u kojoj meri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

“Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji nekih pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo", navodi Ševković.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару