Читај ми!

Jako zagađenje na više mernih mesta u Beogradu, Sarajevo u podne najzagađeniji grad na svetu

I danas je vazduh u Beogradu zagađen. Prema podacima sajta Beoeko jako je zagađen u delovima Zemuna, Ovči, Borči, Lazarevcu, Leštanama (11.50). Prema podacima sajta Er-vižual (12.00), vazduh je najlošijeg kvaliteta u Novom Sadu, a Beograd je na 7. mestu u svetu, dok je prvi po zagađenosti Sarajevo.

Prema podacima sa sajta Beoeko, vazduh u Beogradu je oko podneva zagađen, s tim što je na nekoliko mernih stanica i jako zagađen (Borča, Ovča, Lazarevac, Leštane, delovi Zemuna).

Rano jutros su jako zagađen vazduh udisali građani koji su se našli napolju u Zemunu, na Novom Beogradu (Omladinskih brigada), na Bežanijskoj kosi, Banovom brdu, u Borči, Lazarevcu, Obrenovcu. Razlog za ovoliko zagađenje je previsoka koncentracija PM 2,5 čestica.

Prema podacima portala Er-vižual rano jutros ubedljivo najzagađeniji grad u Srbiji po ovom parametru bio je Čačak, dok je oko podneva tu neslavnu poziciju zauzeo Novi Sad.

Najzagađeniji veliki gradovi na svetu rano jutro su bili su Lahore (Pakistan) i Delhi (Indija). Na trećem mestu je bilo Sarajevo. Međutim, oko podneva (11.55) Sarajevo je prestiglo i Lahore i Delhi i zauzelo prvu poziciju. Beograd je na 7. poziciji.

Inače, svi letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkazani su zbog guste magle, što će trajati dok se ne poboljšaju vremenski uslovi.

Otkazani su letovi prema Zagrebu, Beću i Istanbulu, kao i dolazni letovi iz ovih gradova, potvrđeno je Srni sa Aerodroma Sarajevo.

Preporuke koje treba da poštujete

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Ako volite da brzo hodate ili trčite u prirodi, danas bi to ipak trebalo preskočiti.

"Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini", navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbaju u zatvorenom prostoru. 

Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocenjen sa "zagađen" ili "jako zagađen".

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali čestice PM 10 prodiru i kroz takve maske.

Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane.

Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

I sami doprinosimo zagađenju, zbog načina na koji grejemo stanove ili zato što vozimo automobile. Možemo doprineti smanjenju zagađenja tako što ćemo koristiti gradski prevoz.

Šta su suspendovane čestice – PM

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: čestica u vazduhu PM 2,5 i PM 10, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

Čestice od 2,5 mikrona (PM 2,5) su najopasnije jer su najmanje.

Nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Lako prodiru u telo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

 

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара