Читај ми!

Odlaganje roditeljstva između biološkog sata i borbe za egzistenciju

Trend u Srbiji, kao i u svetu, jeste da se roditeljstvo odlaže zbog obezbeđivanja egzistencije i napretka u karijeri, ali se zaboravlja na biološki sat, poručuje za RTS Ana Mitrović, ginekolog-akušer na Klinici "Narodni front". Vreme je najveći neprijatelj u borbi za potomstvo, ističe Marijana Arizanović iz Udruženja  "Šansa za roditeljstvo".

Prema rezultatima popisa, skoro trećina stanovnika Srbije starijih od 15 godina nema nijedno dete, Marijana Arizanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da uvek postoji šansa za roditeljstvo, te da svako od nas ima svoj put, i da je pitanje da li će ga izabrati.

"Važno je da svoj put izaberemo na vreme, jer je vreme najveći neprijatelj u borbi za potomstvo", ističe Arizanovićeva.

Dodaje da su iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" u kontaktu sa osobama koje imaju zdravstvenih problema da postanu roditelji, koji su pokušavali ili pokušavaju da uđu u proceduru vantelesne oplodnje i lečenja neplodnosti...

Poručuje da se Udruženje nada da će u novembru, uz pomoć sponzora uspeti da otvori savetovalište za roditelje koji žele da usvoje decu zbog komplikovane procedure u tom postupku.

Borba za egzistenciju i biološki časovnik

Profesorka Ana Mitrović priča da je od petka do danas rođeno 28 beba u "Narodnom frontu".

Naglašava, međutim, da je trend u Srbiji, kao i u svetu, da se roditeljstvo odlaže zbog napretka u karijeri, obezbeđivanja egzistencije, ali i činjenice da žena sa 40 i 50 godina danas izgleda kao ranije sa 20 i 25.

"Tu se zaboravlja biološki časovnik. Nismo još dobili bitku sa biologijom, a možda ne treba ni da je dobijemo.To što je reprodukcija žene ograničena na period do 40-45 godina u biološkom smislu, ima svojih opravdanja", kaže Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, biološki optimum je da se trudnoća ostvaruje između 20. i 25. godine.

"Značaj porodice u društvu stavljen na drugo mesto"

Mitrovićeva ukazuje i da je za mlade važno da se štite od polno prenosivih bolesti, koje mogu da budu i bez simptoma, ali i od neželjenih trudnoća da bi se izbegli abortusi.

"Stasavajući u adolescentski period, koji se poklapa sa reproduktivnim, mladi treba da znaju da će pravilnim ponašanjem sačuvati svoje zdravlje za vreme kada budu želeli da budu roditelji", navodi doktorka.

Ističe da u javnosti moramo da vratimo "popularnost porodice".

"Imam osećaj ljudski, ne stručni, da je značaj porodice u društvu stavljen na drugo mesto. Moj lični stav je da ako bismo više radili na promociji porodice, da bismo sliku kroz nekoliko godina mogli da promenimo", zaključuje Mitrovićeva.

недеља, 23. јун 2024.
26° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару