Читај ми!

Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh služio pomen stradalima u masovnim ubistvima

Beograd obeležio slavu – Spasovdan. Spasovdanska litija, na čijem čelu je bio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom SPC, prošla je centralnim gradskim ulicama. Patrijarh služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Извештај Јоване Вулиновић

Завршена Спасовданска литија, мошти Николаја Српског унете у Храм Светог Саве

Спасовданска литија завршена је након служења молебана и беседе патријарха Порфирија, уношењем моштију Светог Николаја Српског у Храм Светог Саве.

Окупљени грађани су ушли у храм како би се помолили и целивали мошти српског светитеља.

Мошти Светог Николаја Српског биће у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу.

Суочили смо се у ове дане са страшним злом које нас је све поразило, јер је напало нашу децу и преко њих нас и погодило нас тако да смо занемели, поручио је патријарх Порфирије окупљенима испред Храма Светог Саве.

Ум посустаје пред покушајима сваког логичног објашњења онога што се догодило, додао је.

"Зло нема име и презиме, нема узраст и пол, расу и нацију, опредељење – зло је неухватљиво и ма шта чинили, зло се не може коначно и потпуно победити никаквим институцијама, техникама, вештинама и способностима, ма колико оне биле ефикасне и корисне. Знање је потребно, али не и довољно. Техника и вештина помажу, али не избављају, филозофија, политика, наука и уметност – све је то благословено и потребно и донекле решава наше проблеме и потребе, али суштинска питања о циљу постојања о страдању, радости и тузи, о истини, лажи, животу и смрти, о добру и злу – остају без коначног одговора", навео је патријарх Порфирије.

"Шта нам је чинити? Ниједно кључно питање човек не може решити само својим снагама. Наравно, морамо учинити све што је до нас, али онда своје снаге и подвиге удружити са снагом Божјом, морамо вером и молитвом отворити врата благодати Божјој да делује са нама и у нама како би наши напори и знања уродили плодом за добро других и нама на корист", нагласио је патријарх.

Истиче да се морамо замислити добро и да се морамо тргнути и пробудити.

"Сви смо погођени, сви осећамо неизмерну тугу и бол, сви имамо трауму и зато смо сви потребни једни другима као потпора и ослонац. Заједно смо на крсту, да бисмо заједно васкрсли морамо се сви у молитви и покајању сабирати, окупљати око светитеља и олтара Божјих. Не смемо дозволити себи да само и искучљиво оптужујемо једни друге и тако сејемо ново семе зала и неспоразума", нагласио је патријарх Порфирије.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Молебан испред Храма Светог Саве

Литија предвођена ћивотом са моштима Светог Николаја Српског стигла је до Храма Светог Саве.

Патријарх Порфирије испред храма служи молебан.

Патријарх служи помен страдалима у масовним убиствима

Патријарх Порфирије служи помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Кренула Спасовданска литија од Вазнесењске цркве

Спасовданска литија кренула је око 18.30 сати од храма Вазнесења Господњег у Београду, у присуству црквених великодостојника и грађана.

Програмом је предвиђено да литија застане на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, где ће патријарх српски Порфирије служити помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Литија предвођена ћивотом са моштима Светог Николаја Српског ће преко Трга Славија и Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан и обратити се верном народу.

Грађани се окупљају испред Вазнесењске цркве

Испред Вазнесењске цркве у Београду окупили су се грађани како би учествовали у Спасовданској литији која ће кренути од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.

Na čelu Spasovdanske litije je ćivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su juče u poslepodnevnim časovima u Beograd u Hram vaznesenja Gospodnjeg.

Mošti sveca biće od večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja.

Vikar patrijarha, vladika Petar Toplički, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

Beograd obeležava Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Patrijarh Porfirije služio je jutros arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika. Slavski kolač prelomio je u prisustvu čelnika grada Beograda i funkcionera Vlade.

субота, 10. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут