Читај ми!

Патријарх Порфирије служио празничну литургију у Вазнесењској цркви

Патријарх Порфирије служио је јутрос, на празник Спасовдан, архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја верника. Славски колач преломио је у присуству челника града Београда и функционера Владе.

Патријарх је јутрос служио литургију, а касније је освештао и преломио славски колач у присуству челника града Београда и функционера Владе.

Том приликом, патријарх Порфирије је поручио да се слава још од времена деспота Стефана Лазаревића слави на исти начин, што показује, како је рекао, колико је она значајна.

Истакао је да је важно да будемо, не само данас, већ и сваког другог дана организовани у животу. "Важно је да тежимо вишим стандардима и да имамо институције које ће нам све то омогућити", истакао је Порфирије.

Како је рекао, важно је да поред телесног негујемо и духовно. "Градска слава се слави још од времена Деспота Стефана Лазаревића на исти начин, што показује колико је она значајна", рекао је Порфирије.

Он је истакао да славећи славу славимо и Бога, те да се на тај начин са њиме сједињујемо. Градоначелник Београда Александар Шапић је као домаћин славе честитао Спасовдан свим Београђанима. "Докле год сам на челу града трудићу се да се негују традиционалне и духовне вредности", рекао је Шапић.

Патријарх је синоћ у Вазнесењској цркви дочекао кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског, који су унели припадници Гарде Војске Србије, након чега је уследило празнично бденије.

На вечерашњој Спасовданској литији која је планирана од 19 сати на челу колоне биће кивот са моштима Светог владике Николаја Српског, а народ ће се кретати од Вазнесењске цркве до Светосавског храма.

Током литије, на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, биће служен помен страдалим ђацима у ОШ "Владислав Рибникар" као и настрадалима у Младеновцу.

На крају литије, патријарх српски ће пред Храмом светог Саве служити молебан за децу и народ српски.

среда, 27. септембар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"