Читај ми!

Мошти Светог Николаја стигле у Вазнесењску цркву у Београду

Мошти Светог Николаја Српског стигле су у Београд, у Храм вазнесења Господњег где је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебна, а уношење мошти је у навечерје празника Вазнесења Господњег.

Старешина Вазнесењске цркве отац Арсеније рекао је уочи уношења мошти да ће мошти бити изложене у тој цркви до почетка спасовданске литије сутра у 19 часова и да ће до тада сви верници СПЦ моћи да се помоле пред њима.

"То је велика утеха за све нас, поготово у овим тренуцима када осећамо да смо уздрмани. Када смо се суочили са злом које се надвило и верујемо у благодатну помоћ Светог владике и да добро зацари у срцима људи и да се преобразимо у овим данима и годинама које су пред нама", рекао је Арсеније. 

Кивот са светим моштима из почивалишта владике, манастира Лелића, кренуо је пут Ваљева у подневним часовима, где је у 13.30 у литији пренет из Храма покрова Пресвете Богородице у величанствени Храм васкрсења Господњег, а потом је кренуо ка Београду у пратњи Војске Србије.

Светитељеве мошти у Београду ће боравити до недеље, 27. маја, ради утехе и духовног окрепљења верног народа у овим тешким данима. 

На сам дан градске славе Београда, Вазнесење Господње, 25. маја, мошти ће бити изложене на поклоњење и целивање у Вазнесењској цркви, где ће патријарх српски Порфирије служити литургију са почетком у девет сати.

Потом ће освештати и преломити славски колач у присуству челника Града. 

Кивот са моштима Светог владике Николаја Српског ће од 19 часова предводити Спасовданску литију, од Вазнесењског до Светосавског храма, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан за нашу децу и наш народ, "да нас Господ закрили десницом својом".

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја, навела је СПЦ.

четвртак, 28. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"