Читај ми!

Nove blokade puteva, nastavljeni protesti poljoprivrednika

Protesti poljoprivrednika u više gradova u Srbiji nastavljeni su, jer, kako kažu, nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Subotički poljoprivrednici blokirali su glavne saobraćajnice u tom gradu, nezadovoljni što nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Podsetili su na neispunjene zahteve za subvencije po hektaru od 300 evra, dizel bez akciza za poljoprivrednike, ukidanje obaveze za odvodnjavanje i izjednačavanje cena poljoprivrednih proizvoda na evropskim i našim berzama.

Blokirali su podvožnjak kod železničke stanice, na putu Maksima Gorkog koji povezuje dva dela Subotice i koji je saobraćajna žila kucavica grada.

Ratari iz pančevačkog kraja od četiri sata ponovo su blokirali oba puta iz tog grada ka Beogradu. Vozila su propuštana na sat vremena.

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca sa više od 200 traktora, u saradnji sa kolegama iz kragujevačke Rače, zatvorili su Đerdapsku magistralu kod Moravskog mosta.

Njihovi zahtevi ostali su isti. Žele jednake uslove sa ostalim poljoprivrednicima u Evropi, referentnu otkupnu cenu pšenice od 32 dinara po kilogramu, kao na berzama u Budimpešti i Parizu, subvencije po hektaru od 300 evra i 100 litara plavog dizela, kako bi bili konkurentni na tržištu na kojem posluju. 

Blokade i u Mačvi, pored dve raskrsnice u Bogatiću, protesti i u još dva sela. Kažu – radikalizuju proteste, sutra posebno u vreme pregovora s Vladom.

Ratari su blokirali i kružni tok na ulazu u Kraljevo iz pravca Čačka, tako da se nije moglo ni u taj grad, ni ka Raškoj, ni ka Novom Pazaru. 

Država je juče prihvatila većinu zahteva poljoprivrednika – povećavaju se subvencije po grlu, premije za mleko i zaštitne takse za tvrde sireve. Time su zadovoljni predstavnici proizvođača mleka iz Mačve i odgajivača goveda iz centralne Srbije koji su razgovarali sa predsednikom.

Ali nisu svi zadovoljni i zato su najavili da će protestovati dok im se zahtevi ne ispune.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво