Читај ми!

Nova Uredba o energetskoj efikasnosti – ko ove godine može da računa na pomoć za zamenu stolarije i izolaciju

Uoči uskršnjih praznika, Vlada je usvojila novu Uredbu o unapređenju energetske efikasnosti za ovu godinu. Uredba precizira finansijsku podršku građanima za zamenu stare stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju kuća. Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura kaže za RTS da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije, a da su prioritet najugroženiji. Ističe da će najzagađenijim i devastiranim opštinama davati veći nivo subvencija.

Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura kaže za RTS da je Uredba stupila na snagu prošle nedelje i da sada kreću u implementaciju mera koje su u njoj sadržane.

"Novina u Nacionalnom programu za sanaciju javnih objekata, za koji konkurišu lokalne samouprave kako bi sanirale svoje javne objekte poput škola, vrtića i domova zdravlja, jeste da će dodatne bodove dobijati one opštine koje imaju povećan nivo zagađenja vazduha. Isto tako, opštine sa najvećim sadržajem PM čestica imaće mogućnost da prijave dva programa, za razliku od prošle godine kada su mogli samo jedan", objašnjava Macura.

Ističe da će jedan od programa biti zamena ložišta u smislu zamene fosilnih goriva biomasom ili toplotnim pumpama.

"Na ovaj način želimo da podstaknemo jedinice lokalne samouprave da saniraju svoje objekte kako bi smanjile zagađenje vazduha", kaže Macura.

Veće subvencije za zagađene i devastirane opštine

Macura naglašava da je za građane najvažnije što se nastavlja Nacionalni program energetske sanacije stabenih zgrada i porodičnih kuća.

"U saradnji sa Svetskom bankom i lokalnim samoupravama nastavljamo da sprovodimo poziv ka gradovima i opštinama koje će se prijavljivati. Nakon toga, lokalne samouprave će, kao i ranijih godina, raspisivati javne pozive za izvođače radova, a posle će doći i javni poziv za građane. Ovogodišnji program će biti otvoren čitave godine i građani će moći da se prijave u svakom trenutku", objašnjava Macura.

Kaže da će najzagađenijim i devastiranim opštinama davati veći nivo subvencija.

"Što se tiče jedinica lokalne samouprave sa povećanjem zagađenja vazduha i devastiranih opština, u progamu sanacije jedne kuće Ministarstvo energetike će učestvovati sa 35 odsto, lokalna samouprava sa 15 odsto, a građani će zadržati subvencije od 50 odsto", navodi Macura.

Prioritet su najugroženiji

Macura ističe da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije i da su procedure i dalje jednostavne kao što su bile.

"Jedino što je potrebno jeste da građani popune prijemni obrazac koji sadrži osnovne podatke o domaćinstvu, broju članova domaćinstva, kvadraturi, stanju stolarije i načinu na koji se greju. Bitno je da uz prijemni obrazac dostave predračun radova od izvođača odnosno mera energetske sanacije koje su predviđene", objašnjava Macura.

Naglašava da su prioritet najugroženiji i da zato u saradnji sa centrima za socijalni rad i medijima pokušavaju do njih da dopru.

"Novi program će omogućiti za ugrožena domaćinstva, kao i druge socijalne kategorije, subvencije do čak 90 odsto", navodi Macura.

Ušteda od 230 gigavat-časova – godišnja proizvodnja toplane u Nišu

Macura navodi da su u okviru Nacionalnog programa, koji je počeo 2021. godine, do sada sprovedena tri javna poziva i da je subvencije dobilo oko 20.000 domaćinstava.

"Negde su radovi završeni, u nekim lokalnih samouprava su u toku. Država je u saradnji sa lokalnim samoupravama izdvojila 2,7 milijardi dinara, a uštede su, što se tiče energije, 230 gigavat-časova. Da bi građani bolje razumeli, to je godišnja proizvodnja toplotne energije gradske toplane u Nišu, koja je treća po veličini u Srbiji. Isto tako, samanjili smo emisiju ugljen-dioksida koji emituje 58.000 vozila godišnje. To smo sve uspeli za ove nepune dve godine od kada sprovodimo nacionalni program", ističe Macura.

Na pitanje zašto neke opštine i gradovi ne konkurišu i ne koriste pomoć, Macura kaže da je program i dalje nov. Navodi da se na prvi javni poziv javilo 67 lokalnih samouprava, ali da je već prošle godine učestvovala 151 lokalna samouprava.

"Ove godine očekujemo da će sve jedinice lokalne samouprave uzeti učešće i da će svi građani na teritoriji Srbije imati mogućnost da dobiju subvencije i energetski saniraju svoja domaćinstva", naglašava Macura.

Za građane spreman i paket mera

Macura kaže da su u okviru novog javnog poziva za građane spremili i pakete mera, kako bi dobijali veći nivo subvencija za više mera koje sprovode.

"Za zamenu stolarije, kotlova i fasade pojedinačne mere će se subvencionisati sa 50 odsto. Kada jedno domaćinstvo odluči da sanira prozore i stavi izolaciju, dobiće subvenciju od 55 odsto, a može računati na uštedu energije od 25 do 30 procenata. Ako neko domaćinstvo odluči da sprovede četiri mere energetske sanacije, kao što su prozori, izolacija tavanice i fasade i zamena kotla za grejanje, država će mu pomoći sa 60 odsto, a tu će, kako je procenjeno, jedno domaćinstvo ostvariti uštedu energije od 60 odsto", ističe Macura.

Kaže da ministarka insistira da se u ovoj godini napravi i "zeleni paket".

"Domaćinstvo koje želi da primeni sve mere energetske efikasnosti i pored toga uvede solarne panele za proizvodnju električne energije, dobiće subvenciju od čak 65 odsto, a svoje mesečne račune će smanjiti za 80 procenata", ističe Macura.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије