OEBS traži temeljnu istragu nedavnih napada na novinare u Srbiji

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, izrazili su zabrinutost zbog nedavnih napada na nekoliko novinara u Srbiji, pozivajući vlasti da temeljno istraže incidente i brzo privedu pravdi odgovorne, kako je propisano srpskim zakonom.

Tereza Ribeiro je ukazala da nijedan novinar ne bi trebalo da se suoči sa napadima ili zastrašivanjem zbog svoga rada, niti da bude primoran da napusti domovinu, saopštio je OEBS. 

"Dela koja ugrožavaju ličnu bezbednost i integritet novinara, predstavljaju ozbiljnu prepreku slobodi medija i ometaju slobodan protok informacija i pravo građana na pristup informacijama od javnog interesa", napomenula je ona.

Pozvala je vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da temeljno istraže sve incidente i brzo privedu počinioce pravdi i osiguraju bezbednost novinara.

Bratu je naglasio da je bezbednost novinara osnovni princip država članica OEBS-a i svaki slučaj napada na novinare vlasti treba javno da osude, kao što je predviđeno odlukom OEBS-a o bezbednosti novinara iz 2018. godine.

Rekao je da će misija nastaviti da sarađuje sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, vladinim institucijama i medijskim organizacijama u skladu sa obavezama OEBS-a.       

Prema izveštajima, navodi se u saopštenju, u Srbiji su tri novinara nedavno bila izložena nasilju i zastrašivanju, dok je još jedan novinar bio prinuđen da napusti zemlju zbog bezbednosnih razloga.  

Nepoznata osoba je 7. marta napala novinara novinske agencije FoNet Marka Dragoslavića, ubrzo posle njegovog izveštavanja sa mitinga "Studenti za Kosovo“ u Beogradu. 

U međuvremenu, istog dana, novinar i urednik nagrađivanog istraživačkog medija Mreža za izveštavanje o kriminalu i korupciji (KRIK) Stevan Dojčinović, dobio je onlajn pretnje u kojima se poziva na njegovo ubistvo.     

Lokalni novinar koji radi za televiziju N1 u Kragujevcu Milan Nikić, prijavio je 3. marta nadležnima da je nepoznata osoba nadgledala njegov stan 40 minuta, a pre toga nepoznata osoba se suočila sa Nikićem dok je pratio protest otpuštenih radnika kragujevačkog JKP "Vodovod i kanalizacija".     

Novinar i pisac Marko Vidojković i njegova supruga nedavno su prebačeni na nepoznatu lokaciju van Srbije, uz podršku međunarodnog PEN-a, što je usledilo nakon niza anonimnih pretnji smrću na društvenim mrežama upućenih Vidojkoviću poslednjih godina. 

Vidojković sa kolegom Nenadom Kulačinom vodi podkast "Dobar, loš, zao", naveo je OEBS u saopštenju.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво