Читај ми!

Počelo prijavljivanje dece putem usluge e-Vrtić

Prijavljivanje za ovogodišnji konkurs za upis dece u predškolske ustanove elektronskom putem počele su na portalu e-Uprava.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Biljana Marić navodi da kao i prethodnih godina roditelji koji žele da podnesu zahtev za upis dece u predškolske ustanove to mogu da učine putem usluge e-Vrtić na portalu elektronske uprave.

"Da bi to učinili neophodno je da bude registrovani na portal e-Uprave i prijavljeni. Potrebno je da koriste prijavu najnižim nivoom pouzdanosti, odnosno korisničkim imenom i pasvordom. Ukoliko poseduju mobilnu aplikaciju Consent ID ili kvalifikovani elektronski sertifikat mogu da koriste, ali nije neophodno", rekla je Marićeva za Tanjug.

Napomenula je da je prijava jednostavna, a odvija se u nekoliko koraka.

"Od ukupno 158 predškolskih ustanova, odnosno gradova ili jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, koji otvaraju svoje konkurse, trenutno je konkurs otvoren u 24 predškolske ustanove, spisak se može pogledati na portalu e-Uprave. Do kraja februara biće otvoren u još devet predškolskih ustanova, a što se tiče Beograda očekujemo da će konkurs biti otvoren u aprilu mesecu", rekla je Marićeva.

Prilikom korišćenja usluge e-Vrtić, kako je navela, automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju ta dokument prilikom upisa deteta niti da odlaze ni na jedan šalter.

"Usluga e-Vrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin. Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu", navela je Marićeva.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво