Читај ми!

Srpska haubica na gađanju u SAD u odabranom društvu

Proizvođači samohodnih haubica iz Izraela, Švedske, Amerike, ali i Srbije, učestvovaće na gađanju na poligonu Juma u Arizoni početkom sledeće godine, piše magazin "Drajv". Navodi se da američka vojska traži novu mobilnu artiljeriju za brigade opremljene oklopnim vozilima na točkovima koje trenutno koriste vučne haubice M777.

Prema pisanju poznatog magazina, u sekciji The War Zone, u konkurenciji za pojačanje američkih brigada su kompanije koje proizvode samohodne haubice iz Izraela, Srbije, Švedske (ogranak britanskog BAE sistems), i Amerike.

Američka vojska je u julu objavila da traži nove haubice i da žele samo proizvode koji su već u serijskoj proizvodnji ili koji su spremni da uđu u serijsku proizvodnju. Istaknuto je da haubice moraju da budu velikog dometa, da imaju dobru mobilnost da bi se zamenile postojeće M777. Ko ispunjava uslove?

"Gvozdena sablja" izraelski adut 

Izraelski "Elbit" je ponudio sistem ATMOS, poznat i kao "gvozdena sablja". Reč je o haubici 155mm montiranoj na kamion .

"Soltam sistems" koji je odeljenje "Elbita", počeo je sa razvojem ATMOS-a krajem prošlog veka. Aktuelna verzija "gvozdene sablje" ima kompjuterizovani sistem kontrole vatre. To znači da se automatski nišani pomoću željenog seta koordinata, iako je potrebno njihovo manuelno unošenje.

Može biti opremljen "automatskim punjačem", kako ga "Elbit" naziva, koji omogućava posadi da samo stave municiju na postolje, koja se zatim ubacuje u cev bez potrebe za ručnim punjenjem.

Zahvaljujući tome, četvoročlana posada "gvozdene sablje" uspela je da postavi haubicu i ispali prve granate u roku od 30 sekundi. Moguće je ispaliti još pet serija, a zatim posada može da se pripremi za premeštanje na drugu lokaciju, i to sve za ukupno 110 sekundi. To je veoma važno jer smanjuje ranjivost od mogućeg protivnapada.

"Strelac" iz Švedske 

Švedski "Bofors", koji je odeljak britanske kompanije "BAE sistems", nudi "arčera" (strelac). To je još jedna haubica 155mm montirana na kamion. Oružje je, takođe, razvijeno krajem devedesetih godina.

Njegova glavna prednost je pravo automatsko punjenje, a ima i poseban prostor napunjen modularnom municijom.

Posadu mogu da čine i svega dve osobe, a sistem ispaljivanja je kompjuterizovan. Moguće je izabrati željenu količinu municije i ispaliti je na metu.

Velika prednost je to što se haubica može postaviti u položaj za ispaljivanje za svega 14 sekundi, i to bez izlaženja, tako da posada ostaje zaštićena oklopom. Prva serija ispaljuje se za 23 sekunde.

Sistem ispaljuje četiri granate istovremeno na istu metu, i može ponovo da bude u pokretu za 74 sekunde. To je toliko brzo da, u zavisnosti koliko daleko je meta, moguće je da je neke granate čak ni ne pogode dok je vozilo već krenulo na drugu poziciju.

U švedskoj vojsci "arčer" je montiran na modifikovan kamion "volvo a30d" sa pogonom na svih šest točkova. Na zvaničnom sajtu kompanije "BAE sistems" postoji i umetnička koncepcija "arčera" na kamionu "man" sa pogonom na osam točkova, što navodi na zaključak da ga je moguće montirati i na druga vozila, u zavisnosti od želje kupaca.

"Nora" ili "aleksandar" stižu iz Srbije 

Srpski "Jugoimport", preko američkog partnera GMP, na gađanje šalje varijantu haubice B-52 "nora", takođe 155mm. Magazin Drajv podseća da je sistem počeo sa razvojem početkom ovog veka.

Pošto je to postao trend, i poslednja verzija "nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre. Tu je i automatski punjač, kao i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu.

Najnovija verzija, poznata kao "aleksandar" predstavljena je 2017. godine i sistem je potpuno redizajniran. Sve verzije "nore" postavljene su na FAP-ov kamion sa pogonom 8x8.

U odnosu na "noru", "aleksandar" ima veću brzinu gađanja od šest granata u minuti.

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom, ima visok stepen automatizacije rada i brzo napušta položaj.

Tu je i američki "brutus" ali...

I Amerikanci imaju oružje koje će da nastupa na domaćem terenu. Kompanije "AM dženeral" i "Mandus grupa" nastupiće sa "brutusom", haubicom 155mm malog trzaja.

Ona je postavljena na kamion sa pogonom 6x6, a američki bataljoni već eksperimentišu s ovim oružjem.

Konfiguracije "brutusa" koje su viđene do sada, ne uključuju automatsko punjenje. Istražuje se i haubica 105mm "Mandus grupe" koja se montira na "hamvije".

Ipak, očekuje se da inostrani proizvođači ostvare prednost na gađanju u odnosu na "brutusa".

Iako još nije potvrđeno, interesovanje za učešće je pokazala i francuska firma "Nekster" sa "cezarom".

Magazin Drajv navodi da je nedostatak američkih rešenja rezultat toga što se tokom istorije u američkoj vojsci pokazivalo veoma malo interesovanje za samohodne haubice.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара