Četiri osobe zaražene koronavirusom u Srbiji

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih koronavirusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene.

Od poslednjeg izveštaja juče u 18 časova, do danas u osam časova, testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi koronavirus. Na "Torlaku" je dosad testirano ukupno 108 osoba.

Zaražene su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu. One su smeštene na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja virusa, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije

U ponedeljak je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, ovaj put kod kineskog državljanina. Kako nezvanično saznajemo, on je smešten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije i njegovo stanje je zasad stabilno.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da on živi u Beogradu i radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i da je juče smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

"Verovatno se nije zarazio kod nas, već sa strane, ali to mora da se istraži, moraju da se utvrde svi njegovi kontakti, gde se kretao, tako da težak posao čeka epidemiologe", naveo je Tiodorović.

Prvi slučaj zaraze u Srbiji zabeležen je 6. marta u Subotici, kod muškarca iz Bačke Topole. Njegovo stanje je stabilno.

Koliko je poznato, koronavirus može prouzrokovati blage simptome slične gripu poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora.

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu prouzrokovati smrt pacijenta.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.

Za Kovid-19 još nema leka, a naučnici testiraju vakcine koje bi omogućile zaštitu od ovog virusa.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара