Udžbenik japanskog jezika "Kanđi" i na ruskom i engleskom

Usavršavanje znanja, korišćenje savremenih metoda i tehnologija, obezbeđuju kvalitet udžbenika i nastave, kaže japanolog i dekanka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesorka Ljiljana Marković. Posle izdanja udžbenika japanskog jezika i pisma "Kanđi" na srpskom, pojavila su se izdanja i na ruskom i engleskom jeziku.

U saradnji sa ruskom kolegama na univerzitetima Lomonosov u Moskvi, kao i Tjumenu i Voronježu, naši japanolozi napravili su zajedničko srpsko-rusko izdanje na ruskom jeziku udžbenika "Kanđi".

Sa Univerzitetom u Kobeu, koji je jedan od najboljih državnih japanskih univerziteta, objavili su izdanje na engleskom jeziku za nastavu japanskog jezika stranim studentima.

"Uradili smo u međuvremenu još jedno izdanje ovog udžbenika na engleskom jeziku prilagođeno nastavi japanskog jezika širom sveta. To je urađeno sa Međunarodnim akademskim forumom i on se koristi širom sveta na preko 50 univerziteta gde se takođe japanski jezik predaje stranim studentima. Tako da je apsolutno naš program za japanologiju internacionalizovan u pravom smislu te reči", objašnjava Ljiljana Marković.

Nije bilo nimalo lako probiti se na japansko i svetsko tržište.

"Ali, na svu sreću ta tržišta su zasnovana na kvalitetu. I tu se prepoznaje original i kvalitet metoda. Tako da je naš metod, koji smo za ove 42 godine razvili u Beogradu, naša beogradska škola japanologije prepoznata kao izuzetno originalna, kvalitetna i daje dobre rezultate", dodaje Markovićeva.

Tome doprinose i česta predavanja inostranih profesora. Tako je japansku kulturu i stvaralaštvo, pre svaga slikarstvo, našim studentima približio profesor Eići Tosaki.

"Održao sam predavanje o japanskoj estetici, jer ja sam umetnik i istoričar umetnosti. I moj dede je bio čuveni slikar. Želeo bih da i ovde imam izložbu, da organizujem radionicu", kaže Eići Tosaki.

Da podsetimo, japanski jezik, književnost, kultura na Filološkom fakultetu izučavaju se 42 godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 27. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом