Читај ми!

(Ne)ravnopravni oslobodioci

Ustavni sud proglasio je prošle nedelje neustavnom uredbu Vlade iz 2005. godine kojom je pripadnicima Ravnogorskog pokreta priznato pravo na boračku zaštitu. Prethodno je Sud ukinuo delove Zakona o pravima boraca iz 2004. čime su ravnogorci izgubili status oslobodilaca u Drugom svetskom ratu. Tako je u javnosti ponovo otvoren sukob star oko 70 godina.

Osam godina pošto su ravnogorci dobili status oslobodilaca u Drugom svetskom ratu, Ustavni sud odlučio je da im on ne pripada. Tako su izgubili i pravo na zdravstvenu zaštitu, borački dodatak, invalidninu, dodatak za negu i pomoć i pravo na banjsko lečenje. Ostaje im pravo na penziju, profesionalnu rehabilitaciju i dobijanje Ravnogorske spomenice.

Poštovaoci ravnogorskog pokreta razmatraju mogućnost žalbe Evroskom sudu za ljudska prava. Smatraju da je sud istorije jasno pokazao da su ravnogorci bili antifašisti.

"U svim drugim zemljama drugi rat je završen 1945. godine, a kod nas se nastavlja i ovakvom blago je reći odlukom skandaloznom Ustavnog suda i odbijanjem suda da se završi proces rehabilitacije Draže Mihailovića", kaže Aleksandar Čotrić iz Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Za pripadnike partizanskog pokreta, odluka Ustavnog suda je pravedna i ispravna.

"Draža je uz pomoć Nemaca hteo da uništi partizanski pokret, što je bio interes i Nemcima i četnicima", navodi Svetozar Oro iz Društva za istinu o NOB-u.

"Ta jalova ideja se onda izjalovila i pobeđena je u ratu, i to sav normalan svet zna da su oni bili na krivoj strani od početka do kraja", ističe Oro.

Zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana usvojen je 2004. godine, nekoliko meseci kasnije i uredba Vlade koja je trebalo da omogući njegovu primenu. Međutim, zbog brojnih tehničkih i proceduralnih razloga ravnogorci ta prava do danas nisu uspeli da ostvare.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије