Читај ми!

Počela berba grožđa

Vinogradari će ove sezone imati više grožđa nego lane, čemu su pogodovali povoljniji vremenski uslovi.

Za razliku od prošle godine, kada je berba počela prvih dana avgusta, ove godine se sve vraća u uobičajene okvire. Procena roda i trenutno stanje u vinogradima prikazano je u Sremskim Karlovcima na Oglednom polju za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Na Fruškoj Gori smo posetili i poznatu vinariju Mačkov podrum i njihove vinograde. Porodica Jojić osim čuvenih degustacija portugizera počela je da neguje i vinski turizam.

Počela je berba grožđa i na Plavincu nadomak Smedereva. Porodica Radojević i nekoliko berača ušli su u redove gde je odlično rodio šardone. Od ove sorte u vinariji na Plavincu napraviće svoje prvo penušavo vino koje ćemo moći da degustiramo početkom 2027. godine.

Braničevski okrug i nekadašnji Ramski srez kroz istoriju su bili poznati kao dobri vinogradari i još bolji vinari. Sa obala nekadašnjeg Dunavca, rukavca Dunava koji je bio plovni put, danas je to Srebrno jezero, u čuvenim akovčićima, brodovima se izvozilo vino u Beč, Bratislavu i Peštu. Danas su vinogradi gotovo uništeni. Mi smo posetili jednog od retkih vinara i vinogradara, Gorana Radovanovića, koji brine o tim preostalim malim vinogradima, proizvodi dobro vinsko i stono grožđe i vino.

Urednik Dušan Veličković

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом