Dokumentarni film

Izbrisano iz biografije - Ljubica Otašević

Dokumentarni film o famoznoj Zvezdinoj košarkasici i jednoj od najfatalnijih Srpkinja svog doba, Ljubici Otašević, zbog koje je i Ivo Andrić dolazio na Mali Kalemegdan.

Reč je o umetničkom dugometražnom dokumentarcu koji okida vintage slike iz naše bolje prošlosti, a gađa emocije kakve je u nama izazvao “Montevideo, Bog te video”. U filmu govore: košarkaš Srđa Kalember, košarkaška legenda Ranko Žeravica, glumica Jelena Žigon, cociety icon Denise Minelli Hale, koja je rođena u Beogradu kao Dušica Radosavljević, holivudski svedok, Den Tana, poslednja preživela iz famozne košarkaške “petorke”, Gordana Baraga, reditelj Ljuba Radičević, fudbalska legenda Milutin Šoškić, publicista Radovan Popović, muzičar Boban Petrović, kao i najbliži rođaci i prijatelji fabulozne Ljube Bodin, kako su je zvali u periodu kada je pravila filmsku karijeru pod budnim okom slavnog Keri Granta, pa do udaje za grofa Enrika di Portanovu kome je New York Times objavio nekrolog pod naslovom: “Umro je poslednji dendi”.

Priča o ovoj rasnoj lepotici podeljena je u nekoliko segmenata: Andrić i Ljubica, Ljubav i moda, Mali Kalemegdan, Mere za Sofiju Loren, Muškarci, Holivudski san, Seks, sunce i špageti, Srpski roman i Da li je bila srećna.

Kadrovi su snimljeni na različitim lokacijama u Ljubičinom rodnom Milanovcu i Beogradu, u dvorištu zgrade u Deligradskoj ulici gde je stanovala pre nego što je krenula u osvajanje sveta, kao i u Rimu i Marbelli, gde žive svedoci njenog glamuroznog lifestyle-a i prijateljstva sa Frenkom Sinatrom, Marlonom Brandom, princezom Sorayom, Haroldom Robinsom, generalom Frankom, Adnanom Kashogijem, Hesusom Hillom, goficom Gunillom von Bismarck i drugim pripadnicima svetskog jet-seta.

Ono što njenu spektakularnu biografiju čini “srpskim romanom” je klasična porodična ratna drama: otac Božidar je bio u Kraljevoj vojsci, dok se njegov rođeni brat opredelio za partizanski pokret. Božidar Otašević koji je bio jedan od najlepših pilota, nikada se nije vratio u, kako je govorio, porobljenu otadžbinu, a Ljubica je u to komunističko vreme zbog njega imala mnogo problema, iako je već počela da igra košarku. Sama njena visina je bila dovoljna da je figurativno skrate za glavu.

U svakom slučaju, ovo je priča o jednoj izuzetnoj ženi koja je bila mnogo više od dublerke Sofije Loren u filmu “Ključ”.

Čuvari njene prolazne lepote su u ovom filmu raskopčali mit do kraja: kako je kod španskog generala Franka ulazila bez kucanja, zašto je već punačka i podbula bila simpatična milijarderu Adnanu Kašogiju, dok je neobuzdani Marlon Brando lenjo doručkovao u njenoj kuhinji.

Ipak, Ljubica je za njih zauvek ostala socijalistička Pepeljuga u bekstvu od navaletnih udbaša kojoj bi bilo pametnije da se udala za nekog od prvih momaka, umesto što je uprskala do daske.

Ono što Ljubica Otašević jedino nije želela je samo da postane slavna i tako upropasti svoj burni život, zbog kojeg je ipak nije bolela štikla, iako se to od nje očekivalo.

Umrla je Hjustonu 1998. u šezdesetšestoj godini.

Autor i producent: Duška Jovanić

Reditelj i direktor fotografije: Vuk Dapčević

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво