Читај ми!

Vavilon

Danas možda najavangardniji srpski prozni pisac, Žarko Radaković, napisao je novu knjigu, “MUBI 68”. Reč je o knjizi bez žanrovskog uporišta, strukturno podeljenoj na 68 pripovesti. Svaka od njih u specifičnoj je vezi sa jednim od filmova odgledanih na svetskoj internet platformi za gledanje autorskih filmova, MUBI. Prikaz ove knjige iz pera Jasmine Vrbavac otvara junsku epizodu Vavilona.

Sledi odlomak iz knjige Maje Solar, "A htela sam", koji čita sama autorka.

Dobitnik nagarada, "Petar Kočić" za životno delo i nagrade "Sreten Marić" za esej, profesor književnosti, kritičar, istoričar i teoretičar, pisac kratkih proza, Mihajlo Pantić gostuje u Vavilonu pričajući o svojim poetičkim razmišljanjima povodom knjiga priča "Nijedna od sedam", knjige kritičkih prikaza, "Aleksandrijski sindrom 5" i knjige intervjua "Beskonačni razgovori".

Za razliku od Mihajla Pantića koji u ulozi profesora i pisca već dugo godina radi, Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i istoričarka književnosti, objavila je svoju prvu knjigu proze, zbirku "U čekaonicama – istorija ženskih mentalnih poremećaja". Svoj stručni i naučni rad je započela radovima o Steriji, Sremcu, Vinaveru, Veljku Petroviću, a ova zbirka priča je u vezi sa poznavanjem dela Judite Šalgo, Milice Mićić Dimoske i Fride Filipović i njihovih priča o ženi.

U rubrici Putopisi, ovoga puta predstavljamo kapitalno izdanje čuvenog putopisa Rastka Petrovića, "Afrika". Knjigu je objavio Službeni glasnik sa urednicom Gordanom Milosavljević Stojanović, uspevši da ovu knjigu predstavi čitaocima u njenom punom sjaju, sa velikim brojem autentičnih fotografija i crteža samog pisca.

I u novoj emisiji Vavilona nastavljamo sa prikazivanjem serijala priloga nastalih na osnovu predavanja "Poezija na filmu" koja u SKC-u drže pesnikinja Tijana Savatić i istoričar umetnosti Stevan Vuković. U junskoj emisiji oni predstavljaju delo Džona Miltona, pre svega njegov poznati misaono-religiozni spev "Izgubljeni raj" čije stihove slušamo u filmovima Aleksa Projasa "Vrana", "Sedam" Dejvida Finčera, "Oproštaj" Rolanda Žofea i "Đavolov advokat" Tejlora Hakforda.

U rubrici Poeziju čitaju pesnici, Jelena Marićević Balać iz zbirke pesama Arsenal čita pesmu Deseta paunica.

Emisiju osmislila i uredila: Jasmina Vrbavac

Režija: Marko Šotra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво