Читај ми!

Vavilon

Ovogodišnja dodela Ninove nagrade delu Danice Vukićević, "Unutrašnje more", je ponovo podstakla razgovore na temu sve prisutnije žanrovske fluidnosti.

O tome kako i sami definišu roman kao žanr i koja rešenja su im bliska kada pišu roman, pitali smo pisce Uglješu Šajtinca i Bojana Vasića čiji su romani "Koljka i Sašenjka" i "Vlastelinstva" bili u najužoj konkurenciji za ovogodišnje nagrade, kao i Bojana Savića Ostojića čija je knjiga putopisne proze, "Varvarin u Evropi", mnogima zaličila na romaneskno zdanje kakva Savić Ostojić već ima u svom opusu.

Poslednjih godina svedočimo novom fenomenu u književnosti o kome za Vavilon govori dr Dubravka Đurić, profesorka Fakulteta za medije i komunikaciju. Od veoma marginalizovanog žanra, poezija doživljava neku vrstu renesanse i postaje sve prisutnija i u književnosti glavnog toka. Ali posebnu vrstu popularnosti i pravi bum poezija doživljava na Instagramu. Rupi Knaur spada među zvezde insta-poezije i njena popularnost se može porediti sa atraktivnošću neke glumačke ili pop zvezde.

Gošća Vavilona je redovni profesor Filološkog fakluteta u Beogradu, anglista, Jelisaveta Milojević je započela prevođenje Šekspira objavivši njegove Sonete u tri knjige. U uslovim pandemije, Jelisaveta Milojević se odlučila da prevede tri dela koja je Šekspir pisao povučeno na svom imanju dok pozorišta nisu radila, za vreme karantina tokom velike epidemije kuge. To su: poema "Venera i Adon", a potom "Romeo i Julija". Nedavno je izašao prevod "Sna Ivanjske noći".

U Vavilonu predstavljamo i jednu veoma zanimljivu i neobičnu knjigu, "Smrtonosne i opasne knjige". Pisac, autor i urednik, Miljan Ristić, dela već skoro četvrt veka iz svog rodnog grada Negotina. Više knjiga proze, poezije, aforizama i eseja, uredništvo u časopisu Buktinja paralelno se odvija sa autorskim Miks-klaud kanalom Eksperiment. Prethodna knjiga, "Eksperiment u kome je sve moguće" nastala je kao zbirka tekstova objavljivanih na ovom portalu, dok je knjiga "Smrtonosne i opasne knjige" tematski fokusiranija i bavi se svim oblicima voljne ili slučajne manipulacije knjigama.

U rubrici "Pesnici čitaju", pesme iz svojih najnovijih zbirki čitaju pesnici najmlađe generacije Aleksandra Batinić iz zbirke "Svaštojed" i Bojan Marković iz zbirke "Taumatorp".

Emisiju osmislila i uredila: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво