субота, 12.07.2025, 14:49 -> 12:24
Gastronomad
Losos u testu
"Salmon en croute" klasično je francusko jelo koje znači losos u kori. Najčešće se priprema tako što se file lososa umota u lisnato testo zajedno sa filom od spanaća, pečuraka ili biljnog namaza. Potiče iz francuske kulinarske tradicije gde se ova tehnika koristi kako bi meso ili riba ostali sočni i puni ukusa.
Losos u kori popularnost je stekao tokom prošlog veka i često se servira za svečane večere, praznike i luksuzne ručkove. File lososa se često premazuje senfom, pa se na njega nanosi sloj nadeva, a sve pažljivo obavija lisnatim testom. Peče se dok kora ne postane zlatna i hrskava, a losos ostane sočan i mekan. Uz jelo obično se služe lagani sosovi na bazi belog vina, limuna ili putera. Iako izgledom deluje luksuzno, naš gastronomad Nikola Vučković pokazaće nam da i kod kuće možemo da osetimo duh diplomatskih večera i luksuznih restorana. Prijatno gledanje!
Коментари